Zöld utat kapott a kínai vakcina – miről volt szó az operatív törzs tájékoztatóján?

Ma megkapta az OGYÉI engedélyét a kínai Sinopharm vakcinája is – jelentette be az országos tisztifőorvos pénteken. A háziorvosok jövő héttől listáról választhatják ki, kinek adják vagy adatják be a Pfizer és a Moderna oltását.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A háziorvosok listát kapnak a regisztráltakról – így indul el az oltások következő köre

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Operatív Törzs frissen létrejött oltási munkacsoportának vezetője a pénteki tájékoztatón elmondta: továbbra is a rendelkezésre álló vakcinák alacsony száma jelenti a legnagyobb kihívást. Ilyen oltási munkacsoport egyébként minden megyében és Budapesten is alakult, feladatuk, hogy kövessék a vakcinakészleteket, szervezzék az oltásokat.

Eddig 200 ezer ember oltásához elegendő vakcina érkezett az országba, 175 ezren meg is kapták, a hét végéig a teljes mennyiséget beadják. A napokban lezárul az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltása. (Aki közülük még nem kapta meg, később is megkaphatja.) Csütörtöktől vasárnapig az oltócsapatok az idősotthonokban és a bentlakásos intézményekben (összesen 1845 intézményben) dolgoznak.

mullercecilia0112

A munkacsoport arról döntött, hogy megmaradó vakcina nem veszhet el: előre meg kell szervezni, hogy nyitott ampullából előzetesen regisztrált személy vagy az egészségügyi intézmény még oltásra váró dolgozója kapjon (és ne “arra járó polgármesterek”, ahogy az államtitkár fogalmazott).

Ha nem sikerül valamiért a maradék oltóanyag elosztása, akkor 6-nál kevesebb oltakozó esetén nem nyitják ki az ampullát

– az érintettek később kapják meg az oltást.

A jövő héten megkezdik a regisztráltak oltását (ahogy arról Orbán Viktor is beszélt reggel), közülük a legidősebbek kerülhetnek sorra elsőként, ebben a háziorvosok közreműködésére számítanak – ők ma levelet kapnak a kapcsolódó feladataikról. Listát juttatnak el az egyes körzetekbe a regisztráltakról, életkor szerinti sorrendbe állítva – 1800 körzetbe 1 ampulla (10 oltásra elég) Moderna oltóanyagot küldenek ki, a háziorvosok a listákról választják ki, kinek adják be az oltást. Összesen 5004 háziorvosi praxisnak lesz az a feladata, hogy találjon 6 olyan személyt, akiket a megyi oltópontra szállítanak, és ott a Pfizer vakcináját megkapják (ebből egy ampulla 6 adagot tartalmaz).

Hozzászólások lezárva.