Volt versenyhivatali vezető: „Rendszerszintű a korrupció Magyarországon”

A kis korrupció visszaszorulóban van, a nagy korrupció azonban kivirágzott Magyarországon – mondta Nagy Zoltán, a Transparency International Magyarország kuratóriumi elnöke, a versenyhivatal volt vezetője a Népszavának adott interjújában. Arról beszélt, hogy a kormány olyan keretfeltételeket teremt a jogalkotásban és a szabályozásban, amelyek alkalmat, esetenként felhatalmazást adnak arra, hogy tisztességtelen módon oldják meg a közpénzek és -jogosítványok elosztását.

Szerinte „az újgazdagok már nem szégyellik a nyilvánosság előtt megmutatni, hogy mijük van, ami egyértelműen új jelenség”, Nagy Zoltán szerint a korrupció eredeti jelentésére, a romlottságra emlékeztet.

Két példát is hozott arra, a jogalkotás miképp ágyazott meg a korrupciónak: az egyik a letelepedési kötvénnyel foglalkozik: a szabályrendszert úgy alkották meg, hogy eleve a korrupció felé visz. A pénzeknek az a része, amelyet a kötvényeket megvásárlók befizetnek, csak korrupciós csatornákon folyhat át.

Ez modellértékű a rendszer szintű korrupció szempontjából. Tankönyvbe kívánkozik.

A másik a tao-pénzek felhasználásával kapcsolatos, Nagy Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta, „a rendszer úgy épült fel, hogy el lehessen bújni az átláthatóság elől. Nyilvánvaló, hogy ennek az az oka, hogy valamilyen nem tisztességes dolgot cselekednek, mert ha nem így lenne, akkor nyílt sisakkal vállalhatnák, hogy milyen eredményesen használták fel a támogatás összegét.”

A volt versenyhivatali vezető úgy látja, az állami tulajdonú, irányítású társaságok nem függetlenek a kormányzattól, a működésük számos esetben nem átlátható, így éppen az ellenkező képüket mutatják, mint amit a versenypiaci szereplőknek kellene. Üzletpolitikájuk, támogatási, szponzorálási tevékenységük átláthatatlan.

Képletesen ez attól függ, hogy aznap reggel milyen telefont kaptak. Vagyis számos esetben részesei a rendszer szintű korrupciónak.

Ami a Mészáros- vagy Tiborcz-cégeket illeti, azok Nagy Zoltán szerint azok fura jószágok, és talán ezzel a különleges státussal magyarázható, hogy elképzelhetetlenül nagy profitrátával dolgoznak, és növekedési ütemük is párját ritkító.

Ez egy nagyon magyaros jelenség!

Hozzátette: a kormány nem versenyalapú piacgazdaságban gondolkodik, ezért teljesen eljelentéktelenítették a Gazdasági Versenyhivatalt. Nagy Zoltán beszélt arról is, hogy a korrupció mindenütt deviáns cselekedetnek minősül, Magyarországon azonban ideológiát is teremtenek hozzá, a “nemzeti burzsoázia” kialakítását.

Büszkének kellene lennünk erre, hiszen a különlegességünket, a szuverenitásunkat bizonyítjuk ezzel is? – tette fel a kérdést.

Hozzászólások lezárva.