Vitézynek nem tetszik az új Blaha terve, a városháza visszaszólt neki

Elégedetlen a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos tervekkel Vitézy Dávid, az állami Budapest Fejlesztési Központ vezetője. A Városháza már válaszolt is a felvetésekre.

Vitézy Dávid kifogásolja, hogy a Blaha Lujza tér átépítésekor a jelenlegi tervek szerint nem helyeznék át a térre a 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomását. „A villamosok végállomása ma hosszú sétával, kényelmetlenül érhető csak el a metró felől, ehelyett a téren új, akadálymentes villamosvégállomás jöhetne létre, a tér további része pedig bezöldíthető lenne. De nem ez történik, marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát, például elhagyva az aluljáróba tervezett nyilvános WC-t is” – írta Facebook-oldalán a közlekedési szakember. Azt is kifogásolta, hogy szerinte a Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg, a kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak.

Az új Blaha – ehhez képest valamelyest áttervezték, de az új tervek nem nyilvánosak. Azt viszont tudjuk, hogy a villamos marad a Népszínházban, érdemi változás nem lesz.

Közzétette: Vitézy Dávid – 2021. január 23., szombat

A főváros részéről Balogh Samu várostervező reagált Vitézy kritikájára. Azt írja, „a most következő felújítás során a korábbi tervekkel ellentétben értékes fákat tartunk meg, valamint több mint 65 új fa kap majd helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. Az új gyalogos-átkelőhelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik majd a csomópontot. Ötvenöt év után kap végre új, igényes karaktert Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, találkozóhelye”.

Azt is hangsúlyozta a kormány által szabott rendkívül szűk határidők nem adtak lehetőséget az egyeztetésekre. „Ráadásul, amiket Vitézy Dávid leír, az sok-sok plusz milliárd forintot jelentene, amire a fővárosnak a kormánynak hála most nincs pénze. Ha a kormány a Lánchíd 6 milliárdját se adta oda, hogyan számítanánk többre a Blaha Lujza tér felújításánál” – írta.

A Városháza egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Vitézy és a kormány másképpen beszél a budapesti dugódíjról. ”Sajnos úgy látszik, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője dugódíj ügyben még mindig nem tudja egyértelműen tisztázni saját és a felettesei álláspontját. Hiszen a Galvani-híd megépülése után várható forgalmi hatásokat a dugódíj bevezetésével számították ki a Vitézy Dávid vezette a BFK-nál, Fürjes Balázs államtitkár most mégis úton-útfélen cáfolja beosztottját” – írják.

Hozzászólások lezárva.