Visszavágott Brüsszel az AstraZenecának: a sarki hentesnél lehet valaki előnyben, itt nem

Percről percre jobban durvul a vita az Európai Bizottság és az AstraZeneca között. Mindössze néhány órával az EU és az gyógyszergyártó vállalat képviselőinek ma esti találkozója előtt Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos sajtótájékoztatóján kemény szavakkal üzent az oxfordi vakcina gyártójának, mely a múlt héten bejelentette, hogy „a gyártási kapacitás problémái” miatt lényegesen kevesebb vakcinát szállít a tagállamoknak.

Korábban olyan hírek is megjelentek, hogy az AstraZeneca az utolsó pillanatban lemondta a találkozót, de ezt a cég cáfolta.

Kyriakides szerint az AstraZenecának nemcsak szerződéses, hanem társadalmi és erkölcsi kötelessége is, hogy betartsa az előzetes vásárlásról szóló szerződét. Határozottan cáfolta Pascal Soriot, a vállalat vezérigazgatójának szavait, aki szerint ők csak arra tettek ígéretet, hogy „legjobb erőfeszítésük szerint” látják el az Európai Unió tagállamait a megrendelt mennyiséggel.

„Ez helytelen és nem elfogadható” – kommentálta az uniós biztos.

Az AstraZenecával előzetes vásárlási megállapodást kötöttek egy olyan termékre, mely az aláírás idején még nem is létezett. Mindezt azért tették, hogy a vállalat addig ki tudja építeni a gyártáshoz szükséges kapacitást, és ahogy megvan az oltóanyag engedélye, már szállítani is tudja a megígért mennyiséget. A kockázat így csak abban rejlett, hogy ha nincs meg az Európai Gyógyszerügynökség engedélye, akkor vakcina sem lesz.

Semmilyen olyan melléklete nem volt azonban a szerződésnek, mely szerint bárki prioritást kapna, mert előbb kötötték meg a megállapodást.

„A logika, hogy aki előbb érkezik, előnyben van, talán a sarki hentesnél létezhetne, de itt nem” – mondta Kyriakides. Ennek előzménye, hogy a cég vezérigazgatója szerint mivel az Egyesült Királyság három hónappal előbb kötötte meg velük a szerződést, a brit gyár háromszor annyit termel belőle jelenleg, mint a többi – vagyis azok, melyek az uniós tagállamokat látják el.

Kyriakides ismét felszólította a vállalatot, hogy az esti találkozón adjanak magyarázatot a történtekre. Az Európai Bizottság arra is megpróbálja rávenni a céget, hogy hozzák nyilvánosságra az egyébként titkos szerződést.

Az AstraZeneca vakcinájából Brüsszel tavaly 400 millió dózist rendelt, ez 200 millió ember beoltására elegendő. A tervek szerint a Nagy-Britanniában már alkalmazott brit vakcina pénteken kapja meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlását, majd – valószínűleg még aznap – az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyét. Csakhogy az AstraZeneca időközben jelezte: az első negyedévre vállalt kötelezettségének csak töredékét tudja szállítani. Pontos számokat nem mondtak, de a Reuters szerint 80 millió adag helyett csak 31 millió adagról van szó.

A robbanásközeli hangulatot tovább fűtötte az AstraZeneca vezérigazgatójának interjúja kedd este, melyet az olasz La Repubblica című lapnak adott. Ebben Pascal Soriot a fentieken kívül azt is állította, hogy az EU vezetői a stressz és a pánik miatt hoznak rossz döntéseket, hiszen a kormányok nagy nyomás alatt vannak.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy amint megkapják az EMA engedélyét, már a következő néhány napban azonnal legalább 3 millió adagot szállítanak majd Európába, majd egy újabb adagot a következő héten, majd még egyet február harmadik vagy negyedik hetében. A céljuk az, hogy februárban 17 millió dózist szállítanak az EU-ba, becslései szerint ez Németországnak 3 millió adagot, Olaszországnak 2 és felet és Spanyolországnak 2 milliót jelentene.

Az AstraZeneca oltóanyagából Magyarország is lekötött több millió adagot, de a fentiek alapján kérdéses, hogy mennyit kapunk belőle februárban. Ha a vezérigazgató interjújából indulunk ki (aki a 83 milliós Németországnak körülbelül 3 millió adagot ígért februárra), akkor lakosságarányosan ide 350 ezer dózis érkezhet a következő hónapban, de ez természetesen nem hivatalos szám.

Érdekesség, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már a múlt héten megadta az ideiglenes engedélyt az AstraZeneca vakcinájának, de ennek sok értelme nincs, hiszen a közös vakcinabeszerzés miatt az EMA engedélye előtt nem szállíthatnak belőle Magyarországra.

Hozzászólások lezárva.