Vírusválság: februárra is érvényesek a kedvező adózási szabályok

Februárban is érvényben maradnak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozásokra vonatkozó kedvezmények – hívja fel a figyelmet honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az érintett vállalkozások munkaviszonyban foglalkoztatottak után fizetendő közterhei 2020. november 11-én csökkentek. A kedvezmények igénybevételére 2020 novemberében és decemberében, valamint 2021 januárjában is lehetőség volt.

Idén februárra a kifizetőknek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük.

A veszélyeztetett ágazatba tartozó, rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett kifizetők mentesülnek a 2021-ben két hónapra arányosan jutó rehabilitációs hozzájárulás alól, és nem kell megfizetniük a 2021. első negyedéves előleget sem.

A veszélyeztetett ágazatba tartozó tevékenységet főtevékenységként végző kisvállalati adóalanyoknak a 2021. februári kivakötelezettségük megállapításánál a személyi jellegű kifizetések összegét nem kell figyelembe venniük, tehát az nem lesz része a kivaalapnak.

Az adózási könnyítések igénybevételének feltételeit és módját részletesen ismerteti a NAV honlapján 2020. november 26-án megjelent tájékoztató.

A kedvezmények meghosszabbításáról a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról szóló 32/2021. kormányrendelet 3. paragrafusa rendelkezik. A veszélyeztetett ágazatok felsorolását a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. kormányrendelet 5. paragrafusának (1) bekezdése tartalmazza.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.