Virtuális állampolgárság – ez lehet a jövő digitális határlebontása az online térben?

Zseniális húzás, vagy elsodorja a jövő az észt virtuális állampolgárságot? Egyáltalán mire jó ez, és hasznos lehet-e nekünk, magyaroknak? A RowanHill Digital-lel jártuk körbe ezt a kérdést.

A digitális állampolgárság a Baltikum legészakibb országában, Észtországban nagyon is valós. Egy digitális reformprogram fontos részeként elektronikus személyi igazolványhoz köt minden állami nyilvántartást az észt állam, beleértve a társadalombiztosítást is, de az állami vagy önkormányzati fizetési kötelezettségek is könnyedén elintézhetők az online térben, ahogy akár még a bírósági peres ügyek is. Az adatok azonban nincsenek egyetlen nagy rendszerbe töltve, minden típusú adat külön-külön szervereken tárolódik, melyek köré megfelelő szintű biztonsági védelmet építettek.

A 2010-ben elindult belföldi digitális állampolgársági rendszer 2014-ban nyitott a nagyvilág felé. Azóta lehet bármely más nemzet tagja is virtuálisan észt állampolgár. Ez persze nem azonos az észt állampolgársággal, de a vállalkozások alapításakor vagy azok későbbi adminisztrációja során ugyanolyan könnyen intézhetjük ügyeinket a digitális térben, mintha észtek lennénk.

A virtuális állampolgársághoz egy látványos weblapon kell indítani a jelentkezésünket, és egy csekély angol tudás mellé nem árt bekészíteni valamivel több mint 100 eurónak megfelelő összeget is a bankkártyánkra a virtuális állampolgárság igényléséhez. Ezen felül röviden azt is meg kell indokolnunk, miért szeretnénk virtuálisan észt állampolgárok lenni.

A jelentkezést követő hatósági ellenőrzések lefolyása után, mintegy 6-8 hét múlva értesítik a kérelmezőt arról, hogy elfogadták-e a kérelmét. A kiválasztott észt nagykövetségen ezt követően lehet átvenni a digitális személyi igazolványnak számító chipkártyát, a chipkártya olvasót, melyet bármilyen számítógép USB csatlakozójához illesztve használhatunk, és a PIN kódokat, melyekkel saját számítógépünkről csatlakozva gyakorolhatjuk az észt virtuális állampolgárság jogait, legyen szó például cégalapításról vagy bankszámlanyitásról.

Az észt állami honlap szerint azoknak érdemes csatlakozniuk a virtuális észt állampolgárok közösségéhez, akik digitális nomádok, tehát teljesen papírmentes vállalkozást szeretnének indítani, mert például állandóan utaznak a nagyvilágban. Az unión kívüli szabadúszóknak is előnyös lehet egy ilyen állampolgárság, ennek segítségével ugyanis rögtön hozzáférést kapnak az Európai Unió piacához, beleértve az onnan kapott jövedelmeket vagy befektetéseket is. Észtország nem csak a virtuális, de a valódi, belföldi digitális állampolgársági rendszerével is jelentősen támogatja a vállalkozás alapítást, a startup légkört, de a már érettebb fázisban dolgozó vállalkozásokat is ugyanúgy várja, akik utazás és papírmunka nélkül szeretnék intézni vállalkozásaik ügyeit Észtországban, 100 százalékban digitálisan.

A virtuális állampolgárság talán legfontosabb előnye, hogy segítségével egy nem európai uniós állampolgár is alanyi jogon kap hozzáférést az unió belső piacához, alapíthat ilyen céllal vállalkozást Észtországban, és még csak helyi vezetőt sem kell keresnie a kapcsolattartáshoz. A meglévő uniós vállalkozóknak inkább akkor éri meg csatlakozni a virtuális közösséghez, ha teljesen papírmentesen szeretnék intézni a cégügyeiket és ezt hazájukban még nem tehetik meg.

2017. szeptemberében járt Kaspar Korjus, az észt e-állampolgársági program akkoriban 29 éves vezetője Magyarországon, és egy interjúban elmondta, hogy 2014-től kezdve 22 ezren igényelték a virtuális állampolgárságot a világ 138 országából, mintegy 3 ezer céggel. (Tavaly év végén már 155 ország 47 ezer virtuálisan észt állampolgára 6600 céget működtetett.) A vezető elmondta azt is az interjúban, hogy sok országban (például Ukrajnában) egyes szolgáltatások, például a PayPal korlátozva van, ami akadály lehet egy uniós vállalkozás elindításához. Ezek a lokáció alapú korlátozások megfosztják egy teljes ország gazdaságát attól, hogy külföldről jussanak további bevételekhez. Észtország ezért indította el az e-állampolgárság programját, hogy segítse kibontakoztatni a világ vállalkozói potenciálját.

A virtuális állampolgárság természetesen nem ad olyan előnyöket, mint a valódi állampolgárság. Ezzel a virtuális állampolgársággal ugyanis nem lehet szabadon utazni az Európai Unióba, vagy azon belül, és nem vonatkozik rá az észt adózási illetékesség sem, így az adókat továbbra is az eredeti állampolgárság, pontosabban az állandó tartózkodási hely szerinti államban kell megfizetni. Ennek megfelelően semmilyen olyan joguk nem keletkezik az észt virtuális állampolgároknak, amely egy észt állampolgárt megillet, így ezzel nem lehet egészségügyi ellátással, társadalombiztosítással vagy szavazással kapcsolatos jogokat gyakorolni.

Hogy milyen előnyt jelent ez az észteknek, akik a rendszerváltáskori, egyik legelmaradottabb országból lettek a világ egyik legfejlettebb digitális társadalma? Az elektronikus szolgáltatások révén Észtország évente 12 Eiffel-torony méretű papírhegyet spórol meg, ami mellett az elektronikus aláírás használata önmagában is 500 millió dollárnyi adminisztrációs költséget, vagyis az észt GDP 2 százalékát takarítja meg, arról a hatásról nem is szólva, hogy az egyszerűbb ügyintézés a külföldi befektetőket jobban vonzza.

De a pénznél többről is szól mindez. Az észtek digitálisan fejlett állampolgárok lettek az elmúlt 9 évben. Megtanulták, hogy az állami, önkormányzati ügyek intézéséhez nem kell elmenni sehová, nem kell semmilyen sorba beállni. A digitális világban minden egyenrangúan elérhető, nincs szükség kiskapukra, kapcsolatokra vagy akár korrupcióra. Ezzel az online közösségben lebonthatnak távolságokat vagy egyéb, fizikai akadályokat, nem csak olyan közösségi média, mint a Facebook, hanem az észt állam által garantált lehetőségek igénybevételével.

Az internet, a digitális tér egyenlőbb esélyeket teremt az észtek számára a fizikai térhez képest, és ugyanezt az érzést biztosítja azoknak a vállalkozóknak, akik csatlakoznak az észt virtuális állampolgárok közösségéhez a világ bármely országából.

Bár Magyarországon is van már teljesen internetes adóbevallás, látható a beteg életút az internetes társadalombiztosítási rendszerben, de ugyanott elérhetőek a földhivatali adatok, a törvények és egyéb jogszabályok, továbbá a cégek számára is teljesen elektronizálttá vált a kapcsolattartás az adóhivatallal, mindezzel együtt messze nem tartunk ott, ahová az észtek nem egész 10 év alatt elértek a digitális állampolgárság megszületésével. Pedig várhatóan hamarosan verseny fog elindulni az egyes országok között ezen a téren is.

Hozzászólások lezárva.