Világszerte csökkent a terrortámadások száma

A terrortámadások halálos áldozatainak száma világszerte 15,2 százalékkal csökkent 2018-ban az előző évihez képest, számuk összesen 15 952 volt – olvasható a Gazdasági és Békekutató Intézet (IEP) szerdán közzétett globális terrorizmusindexéből.

A nemzetközi közösség által elfogadott meghatározás híján az IEP nem pontosította, hogy mit tart terrorcselekménynek.

A terrorcselekmények következtében elhunytak száma már negyedik éve jelentősen csökken a 2014. évi csúcs után – közölte az ausztráliai Sydneyben működő, és az egyesült államokbeli Marylandi Egyetem által összegyűjtött adatokat feldolgozó IEP.

A terrorcselekmények definíciója a Marylandi Egyetem adatbázisa szerint

törvénytelen erő alkalmazása vagy azzal való fenyegetés nem állami szervezetek által politikai, gazdasági vallási vagy szociális okokból, félelem, kényszerítés vagy megfélemlítés révén.

Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Európában 2018-ban immár második éve csökkent a terrorcselekmények száma, a 2017. évi több mint 200-ról 62-re – olvasható a jelentésben.

Az Iszlám Állam (IÁ) (terrorszervezet) szíriai és iraki összeomlása Európában is érezhető, ahol 2018-ban egyetlen halálesetért sem tették felelőssé, noha 16 ember a dzsihadista ideológia által ihletett szélsőségek keze által halt meg

– írják a jelentés szerzői.

Akárcsak az előző évben, 2018-ban is Afganisztánt sújtotta leginkább a terrorizmus, 1443 támadásban legalább 7349 ember halt meg. Afganisztánt követi Irak (1131 merénylet, 1054 halott), Nigéria (562 támadás, 2040 halott) és Szíria (131 támadás, 662 halott).

A tálibok immár az IÁ-t megelőzve a legtöbb ember életét kioltó terrorszervezetté váltak világszerte, az áldozataik száma 71 százalékkal nőtt. A 2018-ban világszerte regisztrált terrorcselekmények 38 százalékát a tálibok követték el.

A Szíriában és Irakban önhatalmúlag kikiáltott kalifátusát elveszítő Iszlám Állam hanyatlása immár második éve tapasztalható

– áll a jelentésben.

Az ennek a szervezetnek tulajdonított halottak száma 2018-ban 69, a merényleteké pedig 63 százalékkal csökkent. Az IÁ-nak jelenleg becslések szerint csak 18 ezer fegyverese van a két országban, szemben a 2014. évi több mint 70 ezerrel.

A jelentés szerzői rámutatnak, hogy rendkívül nagymértékben megnőtt a radikális jobboldali terrorizmus, különösen Nyugat-Európában, Észak-Amerikában és Óceániában. Az incidensek száma 320 százalékkal nőtt az elmúlt öt év során.

Hozzászólások lezárva.