Vasúti összeköttetést alakítanának ki Záhony és Kína között

Vasúti logisztikai együttműködési megállapodást írt alá a MÁV-REC Kft. valamint a kínai Central European Trade and Logistics Cooperation Zone november 12-én Kínában, Magyarország pekingi nagykövetségén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében – közölte a MÁV-REC vasúti üzemi szolgáltatást nyújtó társaság.

A tájékoztatás szerint több partner bevonásával konzorciumot hoznak létre a MÁV-REC Kft. vezetésével, amelynek fő feladata, hogy összeköttetést alakítsanak ki Belső-Kína és Záhony között Kazahsztán–Oroszország–Ukrajna vasútvonalon való áthaladással.

A közlemény szerint az új selyemúton keresztül érkező konténerforgalom Záhony térségének és Magyarországnak új lehetőséget biztosíthat, hogy szerepet vállaljon a globális áruforgalom lebonyolításában.

Az együttműködés érinti a szakképzést, a konténerkezelési technológia korszerűsítését, az IT megoldások kiépítését a hatékony vámkezelés érdekében, közölte a MÁV-REC Kft.

Tavaly írtuk meg, hogy az európai uniós országok pekingi nagykövetei  közös jelentésben kritizálták Kína fő külpolitikai-gazdasági projektjét, az Egy övezet, egy út (korábban Új Selyemút) néven ismert, hivatalosan Kína és Európa, illetve Kína és a Közel-Kelet és Afrika gazdasági összekötését hirdető stratégiát. A jelentést akkor egyedül Magyarország nem írta alá.

Hozzászólások lezárva.