Változások jönnek a MiFID 2-nél – Brüsszelben már folynak az egyeztetések

A befektetési és megtakarítási piacot érintő legforróbb témák jönnek a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján! Ne maradj le róla, regisztrálj még ma!

Hétfőn tartotta meg a pénzügyi szektor által régóta várt konzultációját az Európai Bizottság, ahol több ponton is módosításokat helyeztek kilátásba a MiFID 2-es irányelv kapcsán.

Az egyik ilyen változás az lenne, hogy az eurót érdemi alternatívaként kínálnák a dollár mellett az árupiaci derivatíváknál. Főként az olajszektorra fókuszáltak az árupiacokon belül is, ugyanis az olyan fő benchmarkok, mint a Brent vagy a WTI a dollárhoz vannak kötve. Az egyik javaslat ehhez kapcsolódóan, hogy enyhítenének a transzparencia sztenderdeken és limiteken, még mielőtt egy ügyletet tőzsdére vinnének, a másik elképzelés szerint pedig engedni lehetne az eddigi OTC-ügyleteket tőzsdére vinni, ezzel pedig közelebb hozhatnák az elektronikus kereskedést a befektetőkhöz.

A MIFID 2 kapcsán korábban az Esma is felvetett már pár gyenge pontot, ilyen az ún. dark poolokban való ügyletek egyre növekvő száma, ami azért jelent kockázatot, mivel ezen ügyletek árát csak a teljesülés után teszik közzé.

A MiFID 2-höz kapcsolódó konzultációs papír április közepéig érhető el.  Úgy tudni, eddig azért nem nyúltak a szabályozáshoz a jogalkotók, mivel tartottak attól, hogy ha túl hamar jelentenének be módosításokat, az veszélybe sodorhatná  pénzügyi stabilitást.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.