Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

84-15 arányban szavazott bizalmat a 74 éves Janet Yellennek a washingtoni szenátus. Ez azt mutatja, hogy az ellenzéki republikánus szenátorok jórésze is úgy érzi: Joe Biden elnök jól választott, amikor ilyen nehéz időkben Janet Yellent állította a washingtoni pénzügyminisztérium élére. A professzor asszonynak komoly tapasztalata van a konszenzusépítésben – mutatott rá a CNBC gazdasági televízió – arra célozva, hogy 2014 és 2018 között Yellen a Federal Reserve Board élén állt. A nemzeti bank szerepét betöltő FED már akkor is meghatározó volt az amerikai gazdaság problémáinak a megoldásában. Most a Feddel szorosan együttműködve kell Yellennek eredményt felmutatnia a vírusválság kellős közepén, amikor az új elnök 1900 milliárd dolláros ösztönzőcsomagot ígért a küszködő amerikai gazdaságnak.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak: a tavalyi pénzügyi évet az USA több mint 3000 milliárd dolláros deficittel zárta, az Egyesült Államok államadósága megközelíti a 28 ezer milliárd dollárt. Ennek ellenére Janet Yellen a szenátusi meghallgatáson azt hangsúlyozta, most nem kell törődni az államadósággal, hanem mindenképp a gazdaság ösztönzésére kell összpontosítani.

A szenátus pénzügyi bizottsága, ahol ezt a kijelentést tette, egyhangúlag támogatta Yellen kinevezését.

Mi lesz Kínával?

Az USA vetélytársa az egyetlen nagyhatalom, amely növekedést volt képes produkálni a pandémia idején. Janet Yellen Kínával kapcsolatban úgy nyilatkozott a szenátusi meghallgatáson, hogy Pekinget felelősségre kell vonni mind a kereskedelmi, mind pedig az emberi jogi gyakorlata miatt.

Hszi Csin-ping elnök a davosi virtuális csúcson eközben arról beszélt: vissza kellene térni a Trump előtti multilaterális világhoz. Mindenképp el kellene kerülni a hidegháborút, amelyet a kereskedelmi szankciók jeleztek az elmúlt időszakban. Pekingben feketelistára tették Pompeo külügyminisztert, aki Trump nevében folytatott kampányt Kínával szemben, arról még a magyar kormányt is igyekezett lebeszélni – sikertelenül –, hogy a Huaweijel üzleteljen.

Az EU szövetséges

Olaf Scholz német pénzügyminiszter az elsők között gratulált Janet Yellen pénzügyminiszternek a szenátusi jóváhagyáshoz. Biden telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia államfővel. Mindkét európai vezető pozitív fordulatot vár az új amerikai elnöktől.

A Deutsche Welle vezető amerikai közgazdászokat kérdezett meg Yellen asszonyról, és mind úgy jellemezték mint mérsékelt liberálist, aki mindig igyekszik figyelembe venni a pénzügyi döntések hatását a kisemberek életére. Janet Yellen elveti a Trump-kormányzat protekcionista politikáját, és konszenzus kialakítására törekszik ezen a téren is. A pénzügyminisztérium vezetőjeként pedig igen befolyásos szerepből teheti ezt a következő négy évben.

Hozzászólások lezárva.