Vállalkozás: 8000 embert küld el a Heineken | hvg.hu – hvg.hu

Durván visszaestek a söreladások a járvány miatt, erre hivatkozva kezd elbocsátásokba a söróriás. Az nem egyértelmű, hogy a lépés magyarországi munkahelyeket is érint-e.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus-járvánnyal bevezetett korlátozások a világ második legnagyobb sörfőzdéjének, a Heineken bevételeit is nagyban csökkentették. A történtek miatt a vállalat átszervezésbe kezd, amely következtében dolgozóinak mintegy 10 százalékától, 8000 embertől kénytelenek megválni.

A Reuters szerint a leépítést a Heineken júniusban kinevezett vezére, Dolf van den Brink jelentette be. Az elbocsátással a személyi jellegű kiadásokat nagyjából 350 millió euróval csökkentik a vállalatnál.

A vezérigazgató arra számít, hogy a 2021-es évben a világ fokozatosan visszatérhet a járvány előtti állapothoz, de az európai bárokban és éttermekben így is lassú helyreállás várható, amely értelemszerűen a fogyasztásra is hatással lesz. (A holland szakember szerint a kontinensen működő vendéglátóegységek kevesebb mint 30%-a volt nyitva január végén.)

A BBC híre alapján a tömeges leépítések a cég amszterdami és brit irodáit is érintik, utóbbiból mintegy 100 embert küldenek el.

A lépés oka, hogy a sörértékesítés volumene a világ számos részén – köztük Európában – is érezhetően csökkent a pandémia miatti korlátozások alatt. A cég tájékoztatójában kitért rá, hogy a 2020-as évben 109 millió euró veszteséget könyveltek el.

Az elbocsátás híre miatt megkerestük a Heineken magyar képviseletét. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.