Vagyonok koncentrációja – a legértékesebb vállalatok

Sokan várták a hírt, hogy vajon melyik amerikai technikai óriás éri el az ezermilliárd dolláros értéket. Az Apple lett az első még augusztusban, szeptemberben követte az Amazon, április végén sikerült mindez a Microsoftnak. De tartósan egyelőre egyik részvény sem tudott megmaradni ebben a magasságban.

Nehéz elképzelni, hogy valójában mekkora összegek is ezek. A Howmuch.net elég plasztikusan mutatja be nyolc amerikai óriás techcég mellett a Visa és a Bank of America értékét országok GDP-jével összevetve. A legkisebb, “mindössze” 166 milliárd dolláros értékű Netflix például öt balkáni ország, Szerbia, Bosznia, Horvátország, Montenegró és Macedónia kombinált GDP-jével egyenlő.

Az ENSZ jelenleg 193 országot tömörít, vitákat nem vizsgálva ennyi ország van a földön. A nyolc amerikai nagy cég értéke ezek közül összesen 75 ország GDP-jét fedi le, azaz darabszámra a világ államainak közel 40 százalékát. Az afrikai kontinensen 54 ország van, a Google 38 afrikai ország GDP-jét teszi ki, azaz bőven több, mint a kontinens felét.Korábban Mark J. Perry közgazdász blogján az USA 2017-es 19.400 milliárd dolláros GDP-jét mutatta be úgy, hogy az 51 amerikai tagállam nevét átcímkézi egy az adott állammal egyenértékű gazdasági összterméket előállító országéra.
A Forbes idén is elkészítette a világ 100 legértékesebb brandjét bemutató listáját. Ebben az éves riportban a Forbes azt becsülte meg, hogy milyen hozzájárulása van az adott cég márkanevének a vállalat eredményességéhez. A listán a szignifikáns amerikai jelenléttel bíró társaságok szerepelnek.

A világ legértékesebb márkái

A világ tíz legértékesebb brandjének listája az alábbi módon alakult 2019-ben:

Apple, Google, Microsoft, Amazon, Facebook, Coca-Cola, Samsung, Walt Disney, Toyota, McDonald’s

Akárcsak a tőzsdei kapitalizációban, itt is az öt amerikai megatech vállalat uralkodik a világ felett. Az Apple márkanév többet ér mind a top10-ben lévő négy nem technológiai vállalat (Coca-Cola, Walt Disney, Toyota, McDonald’s) együtt.

A 100-as listán a legnagyobb százalékos értéknövekedést 2018-hoz képest az alábbi 5 cég tudta felmutatni:

Amazon, Netflix, Google, Adobe, Gucci

Az autómárkák közül 11 került fel a 100-as listára. A Forbes szerint a világ legértékesebb autómárkái az alábbiak:

Toyota, Mercedes-Benz, BMW, Honda, Audi, Ford, Porsche, Chevrolet, Lexus, Nissan, Hyundai

A legértékesebb luxusmárkák a következők, hat cég került be a száz közé ebből a szegmensből:

Louis Viutton, Gucci, Hermés, Cartier, Rolex, Chanel

És végül az ital, étterem és alkohol kategóriákból a top100 közé beférő 10 márkanév az alábbi:

Coca-Cola, McDonald’s, Budweiser, Pepsi, Nescafé, Starbucks, Corona, Red Bull, Heineken, KFC

Érdemes még egyszer hangsúlyozni, hogy a Forbes a számításait az amerikai piaci jelenlét alapján végezte el.

Forrás: Concorde

Hozzászólások