Vádat emeltek a hitelezést és befektetést ígérő csalók ellen

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt vádat emelt egy különös visszaeső csalóval szemben, aki szabadulását követően

a gazdasági életben anyagilag megszorult személyektől hitelkiváltás, hitelügyintézés és követelés behajtásának valótlan ígéretével több mint 9 millió forintot csalt ki.

A csalásban közreműködő társa a cégét biztosította a pénzügyi tevékenység látszatának fenntartásához, de a kicsalt pénz egy része is közvetlenül hozzá került. Az ígéretek teljesítése egyiküknek sem állt szándékában, továbbá arra lehetőségük sem volt.

A vádirat szerint

a visszaeső vádlott a korábban hasonló bűncselekmények miatt vele szemben kiszabott börtönbüntetésből kedvezménnyel szabadulva, megélhetését ismét sorozatcsalásokból biztosította.

Internetes hirdetésekben különböző pénzügyi tevékenységek elvégzését vállalta el anélkül, hogy azok teljesítése szándékában állt, továbbá arra lehetősége lett volna.

A vádlott 2016-ig, mintegy négy éven át, a hirdetésekre jelentkező, anyagilag megszorult személyek részére hitelügyintézést, hitelkiváltást, követelés behajtásában való közreműködést, mások számára befektetési lehetőséget ígért

és az ezzel kapcsolatos költségekre, jutalékra, egyéb kitalált indokra hivatkozva különböző összegeket kért a megbízóitól.

Fotó: Shutterstock

Volt, aki a korábbi vállalkozását szerette volna újraindítani és ehhez megbízható, hitelképes cég megszerzését ígérte a vádlott, mások a korábbi tartozásaikat kívánták kiváltani. Egy asszonytól a családtagja sírjának rendbetételére félretett megtakarítást csalta ki jól jövedelmező befektetés ígéretével a férfi, aki azonban a vállalt megbízást ténylegesen egyik esetben sem teljesítette.

Emellett a vádlott, szabadulását követően felkereste korábbi áldozatait is valótlanul arra hivatkozva, hogy a korábban részére átadott „befektetéseik” külföldön egy folyószámlán vannak elhelyezve. A vádlott a pénzük visszajuttatásának valótlan ígéretével rávette őket arra, hogy a felmerülő költségekre további különböző összegeket fizessenek neki.

A férfit közvetlenül segítette mindebben vádlott-társa, aki a cégét a hivatalos ügymenet látszatának fenntartása érdekében a csalásokhoz biztosította és a cég vezetőjeként a sértettekkel kötött egyes szerződéseket aláírta, néhány esetben maga is jelen volt a sértettektől kért pénzösszegek átvételénél, illetve többször előfordult, hogy a megtévesztett személyek az ő saját magánszámlájára utalták át a kicsalt összegeket.

29 áldozatuktól összesen több mint 9 millió forintot csaltak ki, amelyből a legnagyobb kárösszeg 1,8 millió forint, a legkisebb 13 ezer forint volt.

A kicsalt pénzt a vádlottak saját magukra fordították és felélték.

Az ügyészség a különös visszaeső vádlottat 32 rendbeli, társát 29 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalással vádolja és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza

azzal, hogy a bűnismétlő vádlott nem szabadulhat kedvezménnyel.

Ezen kívül az ügyészség mindkettejükkel szemben vagyonelkobzást indítványoz, valamint azt, hogy a pénzügyi szolgáltatási tevékenység gyakorlásától tiltsák el őket. Bűnösségükről a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.