Üzemanyagárak: további borús kilátások vagy ennél rosszabb már nem lehet?

Számos autós dühösen, míg mások rezignáltan veszik tudomásul a hétről-hétre emelkedő üzemanyagárakat. A töretlen emelkedés hátterében számos tényező áll, úgy tűnik, hogy a benzin árára ható tényezők most mind egyirányba mutatnak.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A cikk eredetileg laptársunk, az mfor.hu oldalán jelent meg. 

Egy évvel ezelőtt a járvány kirobbanásakor beszakadt az üzemanyagok ára. A benzinért például február végén még 385 forintot kellett fizetni, míg áprilisban már csak 278-at. A döbbenetes esés elsősorban akkor azért következett be, mert az olajárak az év elejei szinthez képest óriási veszteséget szenvedtek. Az Európában irányadó brent olaj ára például 16 dollárig zuhant, ami sokéves mélypontot jelentett. Részben ennek köszönhető, hogy annyira olcsó volt tavaly az üzemanyag.

Érdekesség, hogy az üzemanyagokat sújtó adók miatt egyébként, ha az olaj esetleg ingyen lenne, a magyar kutaknál az autósoknak akkor is nagyjából kétszáz forintot kellene fizetni literenként. Alaphelyzetben a benzin esetében fix 120 forint literenként, a gázolajnál fix 110,35 forint /liter ennek az adónak a mértéke. A szabályok szerint, ha az olaj ára tartósan 50 dollár vagy az alá csökken, akkor a benzin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. A jövedéki adót pedig tetézi az európai szinten is magasnak számító áfa.

magára talált az autópiac

Kép: SXC

Az olajárak mozgása a tavalyi mélypont után megfordult, és gyakorlatilag folyamatos emelkedést láthattunk. Hétfőn például a brent árfolyama 71 dollárig felszökött, így nem meglepő, hogy a végtermékek – üzemanyagok – ára is ezzel párhuzamosan drágul.

Ugyanakkor a benzin és a gázolaj árára nem csak az olaj, de más tényezők is hatnak. Így például a finomítói árrés, amely tavaly májusban érte el a mélypontját. Idén viszont számottevően drágult és 10 hónapos csúcson van.

Hozzászólások lezárva.