Újra elbukott Trócsányi László

Az új Európai Bizottság és az Egyesült Királyság közötti huzavona, a Brexit, illetve az európai integráció kilátásai is szóba kerülnek a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Trócsányi Lászlónál a múlt csütörtöki EP-szakbizottsági ülésen már kimondták az összeférhetetlenséget, mint véleményt: akkor 11 bizottsági tag szavazott erre a megállapításra, miközben 9 tag támogatta őt, ketten pedig tartózkodtak. Most tehát a 12:9-es arány még erősebb elutasítást jelent. A múlt csütörtöki meghallgatás után még nem voltak teljesen egyértelműek a kilátások:

Bár Trócsányi meghallgatását az EP külügyi bizottságában újra megerősítették október elsejére, azaz holnap estére, de a mai fejlemény ezt teljesen áthúzhatja, hiszen ha az Európai Bizottság elnökjelöltje, Ursula von der Leyen tovább viszi Trócsányi meghallgatási folyamatát az EP-ben, akkor azt kockáztatja, hogy esetleg a teljes uniós biztosi kollégiumot leszavazza majd az EP plenárisa, amikor az összes biztosról egyszerre kell majd szavaznia. Ma egyébként a román biztosjelöltet is újra leszavazták, azaz nála is összeférhetetlenséget állapított meg újfent a jogi szakbizottsági vélemény.

Mindezek miatt tehát nagyon valószínű, hogy az összeférhetetlenségi “ítélet” kétszeri kimondásával von der Leyen megkéri Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy jelöltjön Trócsányi helyett másik személyt a bővítési és szomszédságpolitikával kapcsolatos uniós biztosi posztra. Orbán a múlt heti rádióinterjúban már jelezte, hogy van több potenciális jelöltje is és egy múlt heti sajtóértesülés szerint a leginkább esélyes Várhelyi Olivér, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője. 

Címlapkép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a cikk “Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon – jelen és jövő” című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.