Újabb vírushéten vannak túl a gazdaságok

Trend FM, 2020. március 29., 16:17

Kedden kamatdöntő ülést tartott a MNB. Az irányadó kamatrátákhoz nem nyúltak, viszont egy új gazdaságpolitikai eszközt vezettek be, amivel enyhíthetik a jelenleg tapasztalható visszaesést. Ez egy hosszú lejáratú, fedezett, fix kamatozású hiteleszköz, 0,9 százalékos kamattal. Mivel a jegybank nem tervezi a hitelek sterilizálását, így ez likviditásbővítő intézkedésnek tudható be, amely a forint árfolyamára is hatással lehet.

  • Kedden beszerzési menedzser indexek érkeztek több országból is, amelyek mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatások terén visszaesést mutatnak. A feldolgozóipar a tengerentúlon és az eurozónára vonatkoztatva is felülmúlta a szolgáltatási szektor adatait, hiszen utóbbit közvetlenül érintik a leállások. A kompozit index az eurózónában drámai csökkenést mutat, a februári 51,6-ról márciusra 31,4 pontra zuhant.

Gyenge forint, volatilis piacok

Továbbra is gyenge szinteken a hazai fizetőeszköz, azonban ez a krízishelyzet fényében nem meglepő. A jegybanki lépések a likviditásbővítés felé szintén a gyengülése irányába mutatnak. A költségvetési hiány valószínű növekedése a devizás államadósság arányának csökkenéséhez vezethet, ami ugyancsak nem a forint malmára hajtja a vizet.

355-ön kezdte a hetet a forint euróval szemben, ami kedden 349,50-ig csökkent. Innen a jegybanki fejlemények hatására egészen 358-ig emelkedett, amely szintet csütörtökön újra elérte. Péntekre a kezdeti 355-ön mozogtak az EUR/HUF jegyzések, jelenleg a 357-es szint körül található az euró árfolyama.

Az amerikai helyzet eszkalálásával a dollár gyengülésbe kezdett. Az euróval szemben a hét eleji 1,0680-as szintről péntekre 1,1000 fölé emelkedett. Az USD/HUF ennek tükrében csökkent a hét elejéhez képest, azonban pénteken 321,20 forintot kell fizetni egy dollárért.

Optimista várakozások a jegybanktól

Kedden a kamatdöntés mellett friss inflációs és GDP előrejelzések is érkeztek az MNB-től, amelyek a helyzetet tekintve nem is olyan tragikusak. A korábbi 3,7%-os gazdasági növekedés előrejelzést, ugyan lejjebb hozták 2-3%-os bővülésre, de ez még mindig robosztus teljesítmény. Több elemző szerint valószínűbb egy recessziós forgatókönyv. Inflációt tekintve decemberben még 3,5%-os árnövekedést vártak 2020-ra, míg most ezt 2,6-2,8-ra csökkentették.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.

Hozzászólások lezárva.