Újabb rejtélyes elefánttetemeket találtak Botswanában

Újabb elhullott elefántok ügyében nyomoznak Botswanában néhány hónappal azután, hogy 330 állat a vízben előforduló baktériumok miatt elpusztult az afrikai országban.

“Egyelőre arról értesítettek minket, hogy öt tetemet találtak az Rhinos Without Borders (Orrszarvúak Határok Nélkül) nemzetközi állatvédelmi szervezet kutatói” – mondta Dimakatso Ntshebe, a híres Okavango folyó deltájáért felelős regionális vadvédelmi hatóságának munkatársa. A tetemekre vasárnap bukkantak a Moremi vadrezervátum területén.

A hatóságok nyomozást indítottak, ami még kezdeti szakaszban van. Az orvvadászatot kizárták a lehetséges okok közül, mivel az elefántok agyara érintetlen volt.

Az állatvédők arra számítanak, hogy további elhullott állatokat fognak találni az egyelőre nehezen hozzáférhető területeken. Ezek átvizsgálásához helikopterekre is szükség lesz. A hatóságok a botswanai katonaság segítségét is kérik.

Az elsődleges vizsgálatok alapján az öt elhullott elefántnak hasonló tünetei lehetnek, mint a korábban elpusztultaknak, amelyekkel a vízben lévő természetes toxinok, a cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek több mint 200 kilométerrel távolabb, északkelet felé.

Afrika teljes elefántpopulációja csökken az orvvadászat miatt, Botswanában azonban, ahol a kontinens elefántjainak csaknem egyharmada él, számuk növekedett, jelenleg mintegy 130 ezerre tehető az állomány.

Hozzászólások lezárva.