Újabb ösztönző a vállalkozások piacra jutásához

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH), hogy közösen támogassák az innovatív vállalkozások piacra jutását – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Schanda Tamás a kutatási, fejlesztési és innovációs (kfi) tevékenység kiemelt színhelyének nevezte a felsőoktatást, ezért azt szeretné, ha a magyar egyetemeken a hallgatók, a kutatók és a piaci szereplők együttműködve dolgozhatnának. A felsőoktatás fejlesztésére a következő években 1500 milliárd forint jut, de a kormány sok más intézkedéssel is ösztönzi a kfi-tevékenységet.

A SZTNH elnöke közölte, hogy felvilágosító, szemléletformáló programokkal szeretnék felhívni a figyelmet arra, mit érdemes jogi oltalom alá helyezni, és ez milyen előnyöket eredményezhet. Pomázi Gyula a szellemi tulajdon belföldi hasznosítását nemzetstratégiai érdeknek nevezte. Az egyetemeken, kutatóműhelyekben, vállalkozásokban megszülető ötleteket szellemi tulajdonjogokban kell megjeleníteni, a segítő hátteret pedig támogató szabályokkal, hatósági ösztönzéssel vagy épp adókedvezményekkel ki kell terjeszteni az innovációs értéklánc minden elemére.

Magyarországon 10 ezernél több vállalkozás foglalkozik aktívan a szellemi tulajdonaival, de ez csupán az összes gazdasági tárasaság alig 3 százaléka. Az egy hónap múlva 125 éves SZTNH a jubileumát kiváló alkalomnak tekinti arra, hogy felhívja a figyelmet a szellemi tulajdonjog jelentőségére, és arra, hogy létrejötte óta Magyarországon több mint 200 ezer oltalmat és szabadalmat jegyeztek be.

Birkner Zoltán, Az NKFIH elnöke az együttműködést azzal indokolta, hogy az utóbbi évek ösztönző, támogató intézkedéseinek köszönhetően a magyar innovációs közösség kibővült, ezzel új szakaszba lépett a belföldi kfi-tevékenység. Az újítások ugyanakkor sokkal nagyobb hasznot hajthatnának, ha azokat az eddigieknél hatékonyabban sikerülne megvédeni, és a korábbiakhoz képest több szabadalmi-oltalmi bejegyzés jönne létre a magyar ötletekből – fűzte hozzá.

Hozzászólások lezárva.