Újabb bukkanó a brexitben: összeomolhat az egészségügy

A nővérhiány a leginkább aggasztó Nagy-Britannia közegészségügyi hálózatában, hiszen a brexit-népszavazás óta 11 600 uniós orvos és nővér hagyta ott az NHS-t – hívják fel a figyelmet a Liberális Demokraták.

Állításuk szerint még nagyobb probléma, hogy megszűnik az utánpótlás: míg a brexitszavazás évében 6 382 nővér érkezett az uniós országokból, addig az utóbbi évben mindössze 805, ami már az NHS működését is veszélyeztetheti.

A gondokat fokozza, hogy Nagy-Britannia lakossága is öregszik, egyre többen igénylik a közegészségügyi szolgáltatásokat. Ha a jelenlegi tempóban folytatódik az uniós orvosok és nővérek távozása az NHS-ből, akkor a brit közegészségügy válság elé néz – hangsúlyozza az ellenzék két fő ereje: a Munkáspárt, illetve a Liberális Demokraták.

A kormányzó konzervatívok is tudják, hogy baj van

Ők saját erőből akarják megoldani a problémát, vagyis azt szeretnék elérni, hogy a brit orvosok és nővérek vállaljanak több túlórát. Ezzel növekedne a jövedelmük és legalább részben pótolni lehetne a távozó uniós munkaerőt. A konzervatív kormány ebből a célból csökkentette, illetve átvállalta az NHS-orvosok nyugdíjjárulékának adóját.

Mindez azonban aligha lesz elegendő a hiányok pótlására. Különösen azért nem, mert a brit doktorok nem szívesen vállalnak munkát a hazai közegészségügyben, amely rosszul fizet és sokat kell túlórázni.

Ehelyett vagy a magánszférát választják vagy pedig külföldre mennek. Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban például jóval magasabbak az orvosi fizetések és a munkaidőt is pontosabban betartják. Van olyan fiatal orvos, aki a diplomájának megszerzése után egyből nekivág a nagyvilágnak. Velük kapcsolatban felmerült, hogy a diplomájuk 1 millió fontba került, amire hivatkozva néhányan meg akarták akadályozni az orvosok tömeges elvándorlását. Ezt az elképzelést azután gyorsan elfelejtették, mert megsértették volna a személyes szabadságjogokat.

A probléma viszont megmaradt. Egyre nagyobb az orvos és nővérhiány. Ezért máris téli válságról ír a Guardian, mely szerint igazán komoly akkor lesz a krízis, ha Nagy-Britannia valóban kilép az Európai Unióból.

Hozzászólások lezárva.