Új vakcinákat engedélyezett Magyarország a koronavírus ellen

Az európai országok által fizetett összegnél legalább kétszer magasabb áron szerzi be a Dél-afrikai Köztársaság az Oxfordi Egyetem és a cambridge-i AstraZeneca vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagot – vált ismertté csütörtökön az afrikai ország egészségügyi minisztériumának közleményéből.

Velünk 5,25 dolláros (4,32 euró) árat közöltek

– tudatta a tárca. Hozzátették: ezt az árat annak alapján állapították meg, hogy a Dél-afrikai Köztársaság felső középosztályú jövedelemmel rendelkező országként szerepel a Világbank besorolásában.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcináért az Európai Unió tagállamai 2,50 eurós árban állapodtak meg, sőt egy belga miniszternek tavaly december közepén a Twitteren közzétett bejegyzése szerint csak 1,78 eurót fizetnek adagonként.

A következő hetekben 1,5 millió adag, Indiában előállított vakcinát várnak a Dél-afrikai Köztársaságba, ahol egyébként az Oxford/AstraZeneca-vakcina klinikai vizsgálatainak egy része is zajlik. Ennek az oltóanyagnak a használata praktikusabb az afrikai országokban, mert nem igényel olyan különlegesen alacsony hőmérsékleten való tárolást, mint a Pfizer/BioNTech-vakcina.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcinából is két dózis szükséges a védettséghez. Az eddigi vizsgálatok szerint 70 százalék körüli lehet ennek az oltóanyagnak a hatékonysága.

Az Afrikai Unión, illetve a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésen keresztül beszerzett oltóanyagok várhatóan csak márciusban lesznek elérhetők az országban.

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke nemrég bejelentette, hogy 2021 első fél évében több különböző gyógyszergyártótól összesen 20 millió oltóanyag érkezésével számolnak, de részleteket nem közölt. Az utóbbi hetekben viszont egyre több bírálat érte az afrikai ország vezetését amiatt, hogy késlekedik az oltási terv bemutatásával.

A nemzetközi közösséget aggasztja, hogy Nagy-Britannia mellett a Dél-afrikai Köztársaságban is kialakult a koronavírus olyan mutációja, amely a jelek szerint az eddigieknél gyorsabban terjed. Az országban több mint 1,3 millió fertőzöttet azonosítottak eddig, és a koronavírus okozta szövődményekhez köthető halálesetek száma meghaladja a 38 ezret. (MTI)

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.