Úgy osztogatja a koronavírus-vakcinát India, akár a cukrot

Minden jel szerint Újdelhi a “vakcinadiplomáciában” is fel akarja venni a versenyt Pekinggel – állapította meg a Reuters hírügynökség.

Narendra Modi kormánya már több millió adag vakcinát adományozott közeli országoknak az AstraZeneca cég által kifejlesztett, de helyben gyártott oltóanyagból, noha az indiai oltókampány is csak éppen elkezdődött. Modi regionális kapcsolatainak erősítésére és Kína politikai és gazdasági dominanciájának ellensúlyozására használja fel, hogy országa a világ első számú vakcinaelőállítója számos betegség esetében.

Kambodzsa fontos szövetségese Kínának, amely várhatóan egymillió adag vakcinát szállít neki, zömmel olyat, amelyet a Sinopharm állami cég fejlesztett ki. Ebből az egymillióból 600 ezer vasárnap már megérkezett Phnompenbe egy különleges repülőgéppel. Ezzel a mennyiséggel az egészségügyi dolgozókat és a hadsereg tagjait fogják beoltani. A 16 millió lakosú délkelet-ázsiai ország az egyik legkevésbé érintett a világjárványban, mindössze 474 fertőzéses esetet jegyeztek fel eddig, és nem volt halálos áldozat.

A Kambodzsának jóváhagyott százezer adag Hun Szen miniszterelnök kérésének teljesítése volt – közölte India phnompeni nagykövete. “India annak ellenére vállalta a szállítást, hogy számos megrendelése van külföldi országoktól, és a saját lakosságának ellátásáról is gondoskodnia kell” – tette hozzá a nagykövet.

India “Vakcina-barátság” nevű kezdeményezése keretében már adott Mianmarnak, Bangladesnek, Nepálnak, Srí Lankának és a Maldív-szigeteknek annyit mindeképpen, hogy legalább az egészségügyben dolgozókat be tudják oltani. Összesen 15,6 millió adagot szállított már 17 országnak vagy ingyen, vagy kereskedelmi alapon egy újdelhi külügyi szóvivő közlése szerint. Afganisztán a félmillió indiai adaggal először kapott oltóanyagot vasárnap.

India az utóbbi években többmillió dollárt fektetett be Afganisztánban különféle területeken, nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálja ott átvenni saját fő ellenségének, Pakisztánnak a szerepét mint befolyásoló külső hatalom.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.