Úgy is nagyot nőtt a magyar ipar teljesítménye, hogy a járműiparé visszaesett

Nagyot nőtt a magyar ipar teljesítménye februárban, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2020 februárjában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A januárihoz képest 4,8 százalékos volt a növekedés.

A mostaninál nagyobb növekedést utoljára 2019 novemberében mértek. Az ipar teljesítménye ezzel újra visszatért a válság előtti szint fölé. Tavaly ősszel egyszer már minimálisan meghaladta a termelés a járvány érkezése előtti utolsó hónap, 2020 februárja szintjét, de novemberben és decemberben csökkent, januárban pedig csak minimálisan nőtt a mutató, ehhez képest kimondottan jó adatot közöltek most.

Pontos részleteket még nem közölt a KSH arról, hogy miként állt össze az adat, azt viszont már megírták, hogy olyan történt, amire nagyon ritkán látunk példát: úgy nőtt az ipari termelés, hogy a járműipar teljesítménye visszaesett közben. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek gyártásánál is csökkenést mértek, a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása és a legtöbb más feldolgozóipari alág azonban növekedett.

2021 első két hónapjában a termelés így is 2,3 százalékkal kisebb volt, mint 2020 január-februárjában.

Hozzászólások lezárva.