Üdítő- és energiaitalgyártásba kezdhet Mészáros Lőrinc

Február eleje óta az ásványvízpiacon is megjelent Mészáros Lőrinc, az albertirsai üzem azonban nemcsak vizek, hanem energiaitalok és üdítők palackozására is alkalmas lehet. Piaci értesülések alapján ebben az irányban indulhat meg a Mészáros csoport – akár a Pepsi hazai gyártásával is.

Az üdítő- és energiaitalpiac, ezen belül is a Pepsi hazai gyártása lehetne Mészáros Lőrinc legújabb dobása, írja ma reggeli cikkében a G7 gazdasági hírportál.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) február elején hagyta jóvá, hogy a Mészáros Csoport felvásárolja a Veritas és Aquarius ásványvizeket gyártó albertirsai üzemet a nemrég alapított Aqua Lorenzón keresztül. Az Aqua Lorenzo többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc magántőkealapja, a Konzum PE, ez a felcsúti milliárdos tőzsdei befektetési holdingjának, az Opus Globalnak is az egyik tulajdonosa.

A korábbi tulajdonos, a nehéz helyzetbe és botrányokba keveredő Aquarius-Aqua Kft. az ország legnagyobb ásványvíz-gyártó üzeme, kiskereskedelmi láncokban kapható alsókategóriás ásványvizek gyártója.

Ásványvízkirály lett Mészáros Lőrinc

A Mészáros által újonnan felvásárolt gyárban azonban nemcsak vizet, hanem üdítőt és energiaitalt is palackoznak – a G7 piaci információi szerint ebbe az irányba indulhatnak el Mészárosék.

Az Aquarius-Aqua fő profilja az üdítő-energiaital piacon hasonló volt, mint az ásványvizeknél: kiskerláncok saját márkás termékeinek bérgyártását vállalták el. Azaz nagyban függtek e láncok megrendeléseitől, akik viszont szép lassan elszivárogtak a cég körüli botrányok miatt, az Aquarius-Aquát pedig nem más válthatta fel, mint a Hell Energy Magyarország – azaz ha Mészáros az energiaitalok területére is betörne, az általa nemrég megvett üzemnél hatékonyabban és nagyobb mennyiségben termelő Helltől kell majd elcsábítania a megrendelőket.

Az üzem gyártósorai meglehetősen elavult állapotban vannak, becslések szerint az új gépek beszerzése és az egyéb beruházások közel kétmilliárd forintos költségre rúgnak majd.

Az egyetlen kivétel az avítt gépek alól pedig épp az óránként 40-50 ezer doboz üdítő és energiaital előállítására alkalmas gép.

Hogy jön ide a Pepsi?

Elképzelhető tehát, hogy a Hellel nem fognak tudni versenyezni Mészárosék, ebben az esetben viszont nem energiaitalok, hanem üdítők palackozására használnák a gyártósort.

Az Aquarius-Aqua tárgyalt már a Pepsi magyarországi képviseletével hosszú távú együttműködésről, több terméket is itt palackoztak volna, a Pepsi végül arra hivatkozva állt el az üzlettől, hogy a vállalat főtulajdonosát letartóztatták áfacsalás miatt. A Pepsit jelenleg senki nem gyártja itthon, így elképzelhető, hogy a tulajdonosváltás után mégiscsak összejön az üzlet. Piaci értesülések szerint meg is indult az egyeztetés, ennek ellentmondó információt adott viszont a Szentkirályi Magyarország Kft. elnöke, Balogh Levente, aki szerint „a Pepsi-termékek gyártására megvannak a saját terveik Szentkirályon”.

Soha sem volt még ennyi vagyona a leggazdagabb magyarnak

A G7 teljes cikke itt érhető el.

Borítókép: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Hozzászólások lezárva.