Túl kicsik az európai bankok, hogy túléljenek

Az európai bankok túlságosan kicsik, hogy versenyezzenek az Egyesült Államok bankjaival, ezért konszolidációra lesz szükség a túlélés és a növekedés érdekében – mondta Sergio Ermotti egy konferencián.

Szavai azért különösen érdekesek, mert a világgazdasági válság kirobbanásakor a kormányoknak meg kellett menteniük a bankokat, amikor csőd közelébe kerültek, hogy ne okozzon még mélyebb gazdasági krízist a pénzintézetek bedőlése. Utólag már az is világos, hogy a Lehman Brotherst sem szabadott volna bedőlni hagyni, ebben az esetben ugyanis visszafogottabb lehetett volna a globális krízis hatása.

Ebben az időszakban terjedt el az a nézet, hogy a hatalmasra nőtt bankokat meg kell menteni akár közpénzből is, és születtek meg különböző szabályozások, amelyek meggátolták, hogy gigabankok jöjjenek létre. Számos esetben született olyan szabályozói döntés, amely meggátolta bankok összeolvadását is.

Éppen ezért érdekesek most a UBS vezérének szavai, aki úgy gondolja, hogy az európai bankszektorban komoly gondok vannak. Szerinte mostanra a kontinens bankjai túlságosan kicsik lettek ahhoz, hogy túl tudjanak élni. Ermotti arról beszélt, hogy az elmúlt évtized konszolidációja ellenére számos bank van a kontinensen, amelyik még a tőkeköltségét sem tudja fedezni, ezért ennek a folyamatnak folytatódnia kell.

Az európai bankokat különösen érzékenyen érinti egyébként, hogy az Európai Központi Bank ultra laza monetáris politikát folytat, és az elmúlt hónapokban tovább lazított, még mélyebbre vágva az irányadó kamatszintet (a negatív tartományba), ami rontja a bankok nyereségtermelő képességét.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.