Trump viszi a golfszimulátorát és 60 colos tévéjét – 90 tagú, összeszokott csapat intézi a Fehér Ház átadását

Az új elnök beiktatásakor nemcsak az elnöki feladatok, de a Fehér Ház is öröklődik. Az átadási folyamat amúgy is ki van centizve, hát még egy világjárvány közepén és egy udvariatlan, viharos távozással. A jól bejáratott koreográfiától idén sok ponton eltérnek, a változásokról a The New York Times számolt be.

Holnaptól Donald Trumpnak új helyet kell találnia az ötvenezer dolláros, szobaméretű golfszimulátora, a 60 colos, étkezésekkor használt tévéje és a Brioni öltönygyűjteménye számára. Szerdán 12:01-től már nem jogosult a Fehér Házban lakni, az ő és családja ingóságait elindítják Palm Beach-i otthonuk felé.

Ezzel egy időben érkeznek az új elnök, Joseph R. Biden és felesége Jill Biden csomagjai, de ők már egy mélytisztításon átesett, újrabútorozott rezidenciába költöznek be a beiktatás után, amikorra már a hűtőt is feltöltik kedvenc ételeikkel.

A folyamatot egy kilencvenfős személyzet végzi el nagyjából öt óra alatt egy jól bejáratott koreográfia alapján.

A Biden-pakkot szállító teherautók nem kezdhetnek kipakolni amíg az új elnököt be nem iktatták, habár a csomagjaik egy része már a hétvégén átkerült egy marylandi raktárba. Miután Biden letette az esküt, beköltözhetnek a Fehér Ház lakóépületének második emeletére, amit előzetesen már otthonosabbá tett nekik a személyzet.

Ez a folyamat azonban idén kicsit nehezebb volt, ugyanis Trumpék nem hívták meg Bidenéket a hagyományos kávézásra, amely során megtervezhették volna, milyen berendezést szeretnének a tizenhat szobás, hat fürdőszobás új otthonukba. Barack Obama 2009-es beiktatása előtt felesége, Michelle Obama már kétszer is volt a rezidencián Laura Bush meghívására.

Az új lakók ilyenkor találkoznak a személyzettel, a szakáccsal, megismerkednek és csevegnek egy kicsit. Bár ez csak egy formális lépés, de logisztikailag elképesztően hasznos” – mondta a The NY Timesnak Capricia Marshall, aki a Clinton-adminisztráció alatt dolgozott a Fehér Házban.

Ez idén elmarad.

A CNN értesülései szerint Trump hetek óta pakol, hogy mihamarabb kiköltözzön, de semmilyen kommunikációja nem volt Bidenékkel.

A hírek szerint Trump a first ladyvel és 14 éves fiúkkal szerdán már korán reggel elhagyják a Fehér Házat. Bár ilyenkor szokás illendő búcsút venni az őket segítő személyzettől, nincs hír arról, hogy Trump ilyet tervezne. Bill Clinton ezzen szemben hosszasan parolázott a komornyikokkal, akiknek emlékbe saját nyakkendő-gyűjteménye darabjait adta, Obamáról pedig számos fotó készült, ahogy a személyzetének tagjaitól búcsúzik ölelésekkel és kézfogásokkal.

A 2020-as átadást a koronavírus elleni biztonsági lépések, mélytisztítás és fertőtlenítés  is nehezíti. Olyannyira, hogy szó volt arról, hogy Bidenék egy ideig még a Blair Houseban, a Fehér Ház vendégházában maradnak, amíg minden sarkot megfelelően fertőtlenítettek.

Bár most úgy tűnik, be tudnak költözni holnap, a lehető legminimálisabb felszereléssel érkeznek, nem jön velük lakberendező, és nem kezdik azonnal személyre szabni a rezidenciát.

Trump korai távozása idén könnyebbséget jelent az átadást végzők számára, így hamarabb tudják elkezdeni a hektikus folyamatot. Joe Biden pedig az Obama-adminisztráció alelnökeként szerencsére számtalanszor járt már az épületben és ismeri a törzsembereket is.

Borítókép: Jill és Joe Biden, forrás: Joe Biden hivatalos Facebook-oldala

Hozzászólások lezárva.