Trump kiakadt az ügyvédeire, akik nem tudták megvédni

Az AP hírügynökséggel egy névtelenségbe burkolódzó forrás közölte, hogy Trumpot nem hagyta közömbösen demokrata párti vádlóinak drámai videóösszeállítása, amely a Capitolium január 6-i ostromáról készült, saját védőinek szereplését viszont gyengének találta. Ráadásul egyik fő ügyvédje, Bruce Castor megtette azt, amit Trump még mindig nem: elismerte, hogy Joe Biden nyerte meg az elnökválasztást.

“Az amerikai nép kormányzatot váltott. Van annyira okos, hogy ha nem szereti a régit, akkor újat választ” – mondta Trump ügyvédje, és beszédében többször is hangoztatta, hogy Trump elveszítette a szavazást. Mindezt azért hangsúlyozhatta, hogy a korábbi elnököt ne lehessen alkotmányosan felelősségre vonni.

Castor fő érve: az alkotmány szerint az impeachment során bűnösnek talált vádlottat el kell mozdítani hivatalából, “márpedig Trumpot már elmozdították – a szavazók” – mondta.

A korábbi elnök ügyvédeinek felszólalásaival több republikánus szenátor is elégedetlen volt.

A szenátus végül 56:44 arányban elvetette, hogy Trump ellen az impeachment alkotmányellenes, így megindulhat az eljárás, amely szerdán a vád érveinek ismertetésével kezdődik.

Csekély az esély arra, hogy Donald Trumpot bűnösnek kiáltják ki az eljárás végén, hiszen 17 republikánus szenátor támogatása kellene ahhoz, hogy a volt elnököt elítéljék, ugyanis az elítéléshez kétharmados többségre van szükség. Jelenleg viszont 50 demokrata és 50 republikánus szenátor ül a szenátusban.

Az impeachment-eljárás alapvető célja, hogy eltávolítsák a regnáló elnököt a hatalomból, Trump esetén ez már megtörtént.

HA TRUMPOT MÉGIS BŰNÖSNEK TALÁLJÁK, UTÁNA LESZ MÉG EGY SZAVAZÁS ARRÓL, HOGY ELTILTJÁK-E AZ ELNÖKSÉG ESETLEGES MEGSZERZÉSÉTŐL A JÖVŐBEN.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.