Tőzsdei manipuláció miatt büntetett az MNB

A jegybank 9 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipuláció miatt, és feljelentést is tett az ügyészségen – közölte ma a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB hivatalból, a hozzá érkezett bejelentéseket is figyelembe véve járt el az ügyben. Egy magánszemély 13 kereskedési napon adott ki vevői megbízásokat, ugyanabban az időszakban – ismertette a jegybank. A tőzsdei tranzakciókban szereplő részvénymennyiség túlnyomó többségét (átlagosan több mint 80 százalékát) a szankcionált kereskedőhöz köthető ügyletek jelentették – tették hozzá –, utalva arra, hogy a megbízások az átlagos napi forgalmat többszörösen meghaladták.

Az MNB szerint a tevékenység alkalmas volt arra, hogy hamis vagy félrevezető jelzéseket adjon a befektetőknek az adott pénzügyi eszköz keresleti-kínálati viszonyairól, likviditásáról, illetve árfolyamának alakulásáról.

A bírság megállapításánál súlyosbító körülménynek számított, hogy az adott értékpapír a prémium tőzsdei kategóriába tartozik, illetve az ügyletek volumene jelentős. Ezzel szemben enyhítő körülménynek minősült, hogy a befektető együttműködő volt.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.