Tőzsde: amikor eljön a korrekció

Ez a mostani “válság” (vagy tudom is én, hogy mi) olyan helyzeteket teremt a pénzpiacokon, azon belül is a tőzsdéken, amelyeket nagyon ritkán lehet látni.

Rövid távon mindig az érzelmek, a tömeghisztéria mozgatja az árakat, azonban most ez olyan mértékben volt igaz és olyan volatilitással járt, hogy az hihetetlen. Eleinte senki sem akarta elhinni, hogy a járványt komolyan kell venni, aztán világvége hangulat jött, majd féktelen optimizmus. Mindez két hónap alatt. Úgy, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy mikor lesz vakcina, jön-e második hullám, mennyire sérültek a gazdasági folyamatok és állíthatóak helyre a gazdaság szinte teljesen leállt szegmensei. Vagy pont ezért történtek az említett hullámzások.

Állítólag az USA-ban a “nép közé szórt pénz” nagyobb részt a tőzsdén kötött ki, és a mostani vásárlásokban jelentős szerepet játszanak a (tapasztalatlan) fiatalok. Az ügyfélkörömben én is azt tapasztaltam, hogy senki sem akart kimaradni a mostani “lehetőségből”, látva az árak hatalmas és gyors esését mindenki tőzsdei szakértő lett és egy dolgot biztosan tudott: most minden olcsó, most venni kell! 2008-ban kimaradtak valamiből, de most nem akarnak….

A tények és tőzsde

Ezzel még semmi újdonságot sem árultam el,a tőzsdék mindig így működtek, működnek – csak most egy kicsit nagyobb a bizonytalanság és ezért a volatilitás is. Ilyen esetben semmi értelme a részvény mögött álló cég adatait elemezni, hiszen a gazdasági háttérről sem tudunk semmi biztosat. A hivatalos verzió a GDP előrejelzésre például sok országban a +2% és a -8% között ingadozik: mikor melyiket jelentik be teljes komolysággal, nagy nevű elemző cégek és kormányok.

Hosszú távon a tőzsdei árfolyamok nem térhetnek el tartósan a fundamentális adatoktól, de a rövid távot az érzelmek uralják. Most éppen kifulladni látszik a korábban oly érthetetlen és túl gyors emelkedés. Mit tehetünk ilyenkor?

A legtöbben úgy gondolják, hogy az emelkedésből kimaradtak, így már nem is foglalkoznak a tőzsdével, olajjal, légitársaságokkal, arannyal, stb. Mások boldogok, hiszen várták ezt a korrekciót és majd most beszállnak – hogy már ne maradjanak le semmi jóról. Persze én sem hordozom a bölcsek kövét, a varázsgömböt, de láttam már pár ilyen érzelmek által uralt ármozgást. Meggyőződésem, hogy az árakat a “nagy szereplők” mozgatják.Hatalmas megbízásokkal, automatizált rendszerek működtetésével mozgatnak hatalmas pénzeket, akár a másodperc töredéke alatt. És a nyáj mozdul, tartja a hátát és beindul a “nyírás”: mindig a késve reagáló, érzelmileg befolyásolható kisbefektetőket kopasztják meg a tőzsdéken.

Mit lehet akkor tenni?

A statisztikák szerint azért az emberek többsége kibírja, hogy ne vegyen részt a tőzsdei ármozgásokban.Vagy, ha igen, akkor hosszú távú befektetésekben gondolkozva, megfontoltan, folyamatosan építve a megtakarításaikat: nem a rövidtávú elmozdulásokat, hanem az erős alapokat figyelik a vállalatoknál, régióknál, devizáknál, stb. Minimum 15-20 évben gondolkoznak, nyugdíj célú megtakarítást képeznek és nem esnek kétségbe, ha van árfolyam hullámzás a befektetésük pillanatnyi helyzetében.

Mások bátrak, sok hasonló “vihart” megéltek már, és igyekeztek a mélyponton vásárolni,. Ezek az ügyfeleim most szálltak ki nyereséggel az olajból és S&P500 tőzsdeindexből – majd a korrekció végén esetleg újra beszállnak. Ők sem látták előre az eseményeket, az árfolyamok alakulását, nem tudnak mindig a legalján venni és a csúcson eladni, de van olyan pénzük, amivel mernek kockázatot vállalni és akár hosszabb ideig ülni egy pozícióban.

És vannak azok, akik rövid idő alatt sok pénzt szeretnének keresni. Jól tűrik a stresszt, van idejük rá, hogy rövid távon kerekedjenek. Számukra a tanulás a legfontosabb, kezdjék egy jó tőzsde tanfolyammal, ahol ezt megtanulhatják.

Nagyon fontos a folyamatos tanulás, a világunk valódi arcának megismerése. Borzasztó nehéz józanul, a tényekre alapozva véleményt alkotni olyan helyzetben, amikor folyamatosan stresszelnek, befolyásolnak, manipulálnak, játszanak velünk – a tömegekkel. És nekünk ki kell bírnunk, hogy nem megyünk a nyájjal, hanem gondolkozunk.

Keressük olyan emberek társaságát, akiktől tanulni lehet, akik józanul gondolkoznak és nem csak a saját, rövid távú érdekeiket nézik.

Hozzászólások lezárva.