Többes jogviszony kismamáknál ellátások mellett – ezekre figyeljen munkavállalóként

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon, és egyben gyeden, gyesen lévő dolgozó munkát vállal, azonban nem az eredeti munkahelyén teszi ezt. Cikkünkben azt vesszük végig, hogy ezt milyen feltételekkel teheti ezt meg, mire kell figyelnie munkavállalóként, vagy akár közalkalmazottként, kormánytisztviselőként.

Nézzük először is röviden azt, mikor, milyen ellátás mellett lehet munkát végezni! A csecsemőgondozási díj (csed) mellett keresőtevékenység nem folytatható, így itt nem merül fel kérdésként, hogy akár máshol munkaviszonyt vagy egyéb jogviszonyt létesítsen valaki, ha mellette az ellátást is igénybe veszi. Gyermekgondozási díj (gyed) mellett, amely a gyermek születését követő 169. naptól jár, már korlátlanul folytatható keresőtevékenység. A gyest jellemzően a gyermek 2 és 3 éves kora között szokták igénybe venni, amikor már szintén korlátozás nélkül lehet munkát végezni. Ha azonban az igénylő nem volt jogosult csedre a gyermek születésétől kezdve, csak gyesre, akkor ebben az első időszakban munkavégzésre szintén nincs lehetőség az ellátás igénybevétele mellett.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Bármilyen törvény hatálya alatt is dolgozik a munkát végző személy (a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény [Mt.], a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény [Kjt.], a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. [Kttv.]), kijelenthető, hogy amennyiben a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságon van és ellátást kap akár gyedet, majd gyest (a gyermek 2 és 3 éves kora között), mellettük korlátlanul lehet munkát végezni. A legtöbb kismamának az az evidencia jut ilyenkor eszébe, hogy csak az eredeti munkahelyén tud elhelyezkedni, vagy ha nem akar/tud visszamenni oda, akkor másik helyet keressen az eredeti jogviszony lezárását követően. Ez is egy út, azonban nem feltétlenül kötelező. Érdemes egy másik irányt is megvizsgálni, nevezetesen, hogy a jelenlegi munkaviszonyát fenntartva tud-e másik jogviszonyt (akár vállalkozást) létesíteni, mik a jogai és a kötelezettségei.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mire kell figyelnie annak, aki gyed vagy gyes, illetve meglevő munkahelye mellett szeretne keresőtevékenységet folytatni!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.