Több száz traktor torlaszolta el Párizsban az utakat

Saját becsléseik szerint Franciaország hat régiójából nagyjából 800-900 traktor érkezett a főváros köré a tiltakozó napra, amelyen a tüntetők képviselői azt követelték, hogy azonnal fogadja őket Emmanuel Macron államfő.

Forgalomlassító akciót csináltunk a körgyűrűn, lépésben haladva. Addig folytatjuk, amíg nem sikerül elérnünk egy találkozót Emmanuel Macronnal, reményeink szerint a nap végén”

– mondta Mathieu Garnotel, a tiltakozók képviselője a francia hírügynökségnek. “Addig folytatjuk a blokkolást, amíg nem kapunk időpontot” – tette hozzá.

©

A traktorok akciójával párhuzamosan közel kétszáz gyalogosan vagy gépkocsival érkező gazda a Champs-Elysées sugárutat foglalta el a déli órákban, szénát szórva az egyik legelegánsabb étterem elé. Őket azonban a rendőrök kiterelték az egyik mellékutcába, és újraindulhatott a forgalom a sugárúton.

Tényleges a problémánk. Az elnökkel szeretnénk találkozni. Olyan sokáig maradunk, ameddig csak szükséges”

– kiáltotta egy megafonba a tüntetésen Cyril Milard, a gazdák egyik szakszervezeti képviselője.

©

A közép-franciaországi Lyonban is voltak úttorlaszok, Toulouse-ban pedig a helyi piacon az ellen tiltakoztak a gazdák, hogy a külföldről érkező mezőgazdasági termékekre kevésbé szigorú szabályozás vonatkozik, mint a francia termékekre, és ezzel szerintük torzul a verseny. 

Didier Guillaume agrárminiszter szerdai rádióinterjúban megértést mutatott a megmozdulás iránt, és jelezte: teljes mértékben támogatja a gazdákat.

Hozzászólások lezárva.