Több száz kiló vakolat omlott le egy józsefvárosi lakás plafonjáról

A statikus szerint a ház alapállapota és a mellette zajló építkezés is hozzájárulhatott.

Több száz kiló vakolat omlott le az Őr utca 3. szám egyik lakásában pénteken későn este – derül ki a Józsefváros újság Facebookra feltöltött videójából. A házban hetekkel ezelőtt egy másik lakásban történt hasonló baleset.

Mózes László statikus a helyszínen arról beszélt: a problémát alapvetően a ház elöregedése okozza, közvetve vagy közvetlenül azonban befolyásolhatja a mellette zajló építkezés is. Mint magyarázta: a régi épület szerkezete merev, így amikor az építkezés során egyre nagyobb teher kerül az alapozásra, így az – ez normális folyamat – elkezd lassan süllyedni, a merev szerkezet elmozdul, ami a vakolat és a téglaboltozat elválásához vezet.

Az építtető Whitefield Management a korábbi eset kapcsán azt írta a hvg.hu-nak, hogy „az épületnek semmilyen szerkezeti károsodása és mozgása nincs a tavaly márciusban általunk elvégzett falvarrás óta. A leeső vakolatnak nincs köze az építkezéshez, hiszen egyrészt a falakon található (többségében már az előzetes állapotfelmérésben is szereplő) repedésekkel nincs kapcsolata, másrészt a vakolat leesésekor az építkezésen munkát nem végeztünk.”

A statikus ezzel kapcsolatban annyit mondott most, hogy a szerkezet elmozdulása nagyon lassú folyamat, vagyis nincs köze ahhoz, hogy az adott pillanatban végeznek-e munkát. A talaj stabilizálódásához akár 15 évnek is el kell telnie.

Vezetőképünk a korábbi omlás után készült

Hozzászólások lezárva.