Több országban sem ajánlják időseknek az AstraZeneca vakcináját

A holland egészségügyi tanács csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt ajánlotta, hogy ne alkalmazzák az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát 65 éves vagy a felettiek beoltásához.

A közlemény szerint annak ellenére, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA) minden korosztály számára alkalmasnak találta a brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját, a hatóság szakemberei azt ajánlják, hogy az oltóanyag beadását a 65 éven aluliakra korlátozzák.

Noha a hatóság úgy ítéli meg, hogy a vakcina 65 éven felüli emberek számára is megfelelő, figyelembe kell venni azt is, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladtával gyengül. A szakemberek azt ajánlják, hogy az AstraZeneca vakcinájának rendelkezésre álló adagját a 60 és 64 év közötti embereknél használják fel elsőként, illegve mindazok esetében, akiknél a koronavírus-fertőzés rendkívül kockázatokkal járhat – közölték.

Romániában 18 és 55 év közötti felnőttek immunizálására ajánlják a brit-svéd AstraZeneca gyógyszeripari vállalat által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinát – közölte csütörtökön az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett közlemény szerint az első és második dózis közötti időszak nyolc hét lesz.

A CNCAV emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség ajánlata szerint a védőoltást 18 évnél idősebb személyek kaphatják meg, a két dózis közötti ajánlott időszak pedig 4 és 12 hét közé esik.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.