Több mint hetven milliárd eurót fektet a jövő technológiáiba a Volkswagen

A digitális technológiákra szánt forrásokat megduplázzák, így a nagyjából 73 milliárd euróból 27 milliárdot költenek majd erre a célra. 35 milliárdot akkumulátoros elektromos, 11 milliárdot pedig már meglévő modellek hibrid változatainak fejlesztésére fognak fordítani.

Herbert Diess, a Volkswagen vezérigazgatója az igazgatótanács és a felügyelőbizottság által is elfogadott tervhez hozzáfűzte, hogy mostanra vezető szerepet értek el az elektromobilitásban, a következő években pedig létfontosságú lesz a szoftverek terén is vezető pozícióba jutni.

Az új terv készítésekor azzal számoltak, hogy a világgazdaság mérsékelt ütemben fog nőni a következő öt évben. A vállalat elektromos és digitális átalakulását biztosító összeget a termelékenység 30 százalékos javításával, valamint az adminisztratív költségek csökkentésével akarják előteremteni. Továbbá a kínálatot is optimalizálják a kevésbé népszerű modellvariánsok, motor-sebességváltó kombinációk, illetve funkciók kivezetésével.

Jól halad a modellkínálat elektrifikálása

A Volkswagen Csoport 2050-re szeretné elérni a karbonsemlegességet. Ennek érdekében 2030-ig 70 új tisztán elektromos modell piacra dobásáról határoztak, melyek közül 20 már gyártásba is került. Ugyancsak 2030-ra 60 új hibrid típus bevezetését is tervezik, és több mint felük gyártása már el is kezdődött.

2030-ig 26 millió teljesen elektromos jármű fog készülni. 19 millió a modulrendszerű elektromos hajtáskoncepció (MEB) platformra, míg a többi a nagyteljesítményű modellekhez tervezett PPE (Porsche Prémium Elektromos) padlólemezre fog épülni. Hibrid járművekből ugyanekkorra 7 millió fog készülni.

Több saját szoftvert akarnak

A digitális technológiákra szánt 27 milliárd euró magába foglalja az idén elindult, szoftverfejlesztésre létrehozott Car.Sofware részleghez kötődő költéseket is. A vállalatcsoport célja, hogy a járműveiben használt számítógépes programok 60 százaléka legyen házon belüli fejlesztés eredménye, a mostani 10 százalék helyett.

A digitalizációs célú költések egy jelentős hányada a mesterséges intelligenciára, autonóm járművekre és a legfontosabb üzleti folyamatokra fog irányulni.

Átalakítják a hazai termelőhálózatot

A Volkswagen Csoport jelentős befektetésekre készül Németországban. Szászország után Alsó-Szászországot is fontos szereppel ruházzák fel az elektromobilitásban.

Salzgitterben egymilliárd eurót fektetnek egy akkumulátorcella-gyár felépítésébe, ami a svéd Northvolttal közös vállalkozásként fog működni. Az egység 2024-ben kezdheti meg a termelést.

Ugyanakkortól Wolfsburgban egy új, európai piacra szánt SUV-t is gyártani fognak. Jelenleg a wolfsburgi üzemben készül az összes Golf-variáns, a Volkswagen Tiguan, valamint a Seat Tarraco crossover.

A jövőben Hannoverben fogják készíteni a tisztán elektromos, még csak koncepcióként létező ID.Buzz kisbuszt, együtt három azonos típusú hajtáslánccal szerelt, a csoport más márkáinak kínálatába tartozó SUV-val.

A hannoverihez hasonlóan már az emdeni üzem átalakítása is elkezdődött, előkészítve az elektromos modellek gyártását. Mostanra az is kiderült, hogy az ID.4 mellett a Volkswagen Aero lesz a másik elektromos modell, ami Emdenben fog készülni. Utóbbi gyártása 2023-ban fog indulni.

A Volkswagen Passat gyártását Emdenből Pozsonyba fogják áthelyezni 2023-tól. A típus így egy helyen fog készülni a Škoda Superbbel, amivel a padlólemezen és más alkatrészeken is osztozik, lehetőséget adva a termelés és a logisztika egyszerűsítésére. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Volkswagen egymilliárd euróból fogja fejleszteni a szlovákiai autógyárat.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.