Több mint 100 milliárdos átcsoportosításról döntött a kormány

A Központi Maradványelszámolási Alap kiemelt előirányzatai közül az Egyéb működési célú kiadásokból több mint 109,5 milliárd forintot csoportosított át a kormány a Gazdaságvédelmi Alapba, azon belül is a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb, szerda este megjelent számából. A határozat a Fejezeti kezelésű előirányzatok címen, a Gazdaságvédelmet szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatok alcímen rögzítette a költségvetési módosítást.

Mint ismert, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által közösen kezelt Versenyképesség-növelő támogatási (VNT) program keretében már a magyar kormány korábbi döntése alapján is több mint 221 milliárd forint állt azon vállalkozások rendelkezésére, amelyeket a koronavírus-járvány hátrányosan érintett, de ennek ellenére legalább 150 ezer euró értékű beruházás megvalósítását és a meglévő munkahelyek fenntartását vállalták. A program áprilisi indulás óta több mint 163 milliárd forint már kifizetésre került a sikeresen pályázó vállalkozások számára. Az utóbbi napokban ezen felül kezdte meg a KKM pozitív döntése nyomán a HIPA értesíteni a legutóbbi, november 25-i pályázati kör nyerteseit, amelyről a Világgazdaság elsőként számolt be kedd este.

A novemberi, harmadik körös VNT-1-es pályázatban az volt a legfontosabb változás, hogy a megvalósítani kívánt beruházás 33 százaléka után volt már csak támogatás igényelhető a korábbi 50 százalék helyett. A bázislétszám legalább 30 fő, az érintett munkahelyek fenntartását legalább 2021. június 30-ig volt szükséges vállalni. A beruházást az újonnan benyújtott pályázatok esetében legkésőbb 2021. december 31-ig kell megvalósítani.

Hozzászólások lezárva.