Több mint 100 ezer bankszámla maradt zárolva

Binder István szerint a bankok felkészültek az adategyeztetésre, ügyfélszolgálataikat megerősítették, az országos figyelemfelhívó kampány elérte az ügyfeleket.

A határidő nem jogvesztő, tehát utólag is elvégezhető az azonosítás, de addig a kifizetéseket zárolják – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az adategyezetési kötelezettség nem csak a bankok, hanem a biztosítók és az önkéntes pénztárak ügyfeleire is vonatkozik.

Mint korábban beszámoltunk róla, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében a pénzügyi intézmények 2019. november 1-jén kötelesek zárolni azon ügyfeleik számláit, akik 2019. október 31-ig nem tettek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek.

Az MKB Bank közleménye szerint, aki az adategyeztetést elmulasztotta, annak a számláját november 1-jén 0 órakor zárolták. Emiatt a bankszámlák egyes funkciói nem elérhetőek, ezekre a bank megbízást sem személyesen, sem pedig elektronikus csatornán nem fogadhat be, vagyis pénzt nem lehet se befizetni, se kivenni a számláról.

A bankszámlák zárolását a bank csak a kötelező adategyeztetés megtörténtét és feldolgozását követően oldhatja fel. Az adategyeztetéshez szükséges nyilatkozatok és okmánymásolatok leadása már csak személyesen, a bankfiókokban lehetséges.

Hozzászólások lezárva.