Több milliós fájdalomdíj a vakcina mellékhatásaiért cserébe – itt egy példa

2,2 millió forintot kap mindenki, akinek Szingapúrban komoly mellékhatásai lesznek az oltástól. Pedig a városállamot szinte kikerülte a járvány, bár ehhez a drákói szigor is bőven kellett.

Tízezer szingapúri dollárt, nagyjából 2,2 millió forintot kap az államtól minden szingapúri lakos, akik a koronavírus-vakcinától kórházba, intenzív osztályra kerülnek. Ha esetleg a frissen vakcinált lakos belehal az oltásba, akkor ennek hússzorosát, 225 ezer dollárt fizetnek, közel 50 millió forintot. Sőt, a szabály nem csak a helyi állampolgárokra vonatkozik, hanem mindenkire, aki Szingapúrban oltatna – vette észre a Portfolió.

A hatóságok így akarják erősíteni a lakosságban az oltási hajlandóságot: a kormány a harmadik negyedévre el akarja érni az ötvenszázalékos átoltottságot. Már tavaly év végén elkezdték a tömeges oltást a Pfizer vakcinájával.

Pedig Szingapúrt elkerülte a komoly járvány, hazánkból nézve mintha alig történt volna valami.

A mintegy 5,8 millió városállamban eddig nagyjából 60 ezer ember kapta el a fertőzést, szemben a hazai 365 ezerrel. Már ez is feltűnően kevés, de ami még megdöbbentőbb, hogy mindössze 29 szingapúri halt bele a betegsége, míg nálunk 12 ezer fölött jár ez a mutató. A 29 eset zöme is a tavaszi hullámban volt, június dereka óta csupán hárman vesztették életüket a betegségben. A téli hullám is elkerüli a várost, januárban naponta 20-40 új esetet regisztrálnak csak a hatóságok.

Persze ennek ára volt, Szingapúr egész télre bezárt, a Bloomberg szerint a sikerhez bőven hozzájárult, hogy a távol-keleti városállam kormánya a nyugati világban ismeretlen hatalmat élvez.

Minden lakos a kormányzati applikációval a telefonján járhat az utcán, ha nincs telefonja, akkor a kormányzat által kibocsátott tokennel igazolhatja, hogy nem fertőzött. Az épületekben nemcsak a maszk, hanem a folyamatos hőmérőzés is kötelező. A szabályokat megszegőket először enyhébb, második esetben elég kemény pénzbüntetéssel sújtják, a külföldieknek visszavonják a munkavállalási jogát, végső esetben kiutasíthatják az országból.

Hozzászólások lezárva.