Több kár után fizettek a biztosítók

Az elmúlt évben a mezőgazdasági biztosítások díjbevétele 15,7 milliárd forint volt, míg a kárfizetések 7,53 milliárd forintot tettek ki – írja összefoglalójában a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet. Az utóbbi 38,4 százalékkal haladta meg a 2018-as adatot.

A gazdálkodók tavaly 13,7 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók és a biztosítóegyesületek részére, amelyből 11,6 milliárd forint után kívánták igénybe venni az utólagos állami díjtámogatást.

A díjfizetésre fordított összeg 3,6 százalékkal haladta meg a 2018-ast. A 6,6 milliárd forint kárfizetés 36,5 százalékos növekedés az előző évihez képest.

Több kár után fizettek a biztosítók

Fotó: MTI /Ujvári Sándor

Az állatbiztosítási ágazat 2019-es díjbevétele 540 millió, a kárfizetése 250 millió forint volt.

A díjfizetés 10,6 százalékkal csökkent, míg a kifizetés 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A vagyon- és felelősségbiztosítások díjai 1,47 milliárd, kárfizetései pedig 682 millió forintot tettek ki. A mezőgazdasági biztosítások átlagos kárhányada az előző évben 48 százalék volt, ez minden kategóriában növekedett 2018-hoz viszonyítva. A nem díjtámogatott növénybiztosítások esetében jég-, tűz- és viharkárra kötöttek a legtöbben biztosítást. Az előbbinél 37,7 százalékos, az utóbbinál 28,7 százalékos kárhányad keletkezett 2019-ben.

A díj­támogatott agrárbiztosítási rend­szer keretében a gazdálkodók a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb a 65 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják, illetve túligénylés esetén ennél arányosan kevesebbet.

A konstrukció népszerűsége egyre növekszik, ebben különösen az játszott közre, hogy 5 milliárd forintra nőtt a támogatási keretösszeg.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Hozzászólások lezárva.