Több ezer üzlet zárt be: nincs vége a magyar boltösszeomlásnak!

Évek óta tart a kiskereskedelmi üzletek számának a csökkenése Magyarországon. A KSH friss táblázatai alapján látható, hogy 2019 első félévének végén 120 500 bolt üzemelt hazánkban, ami 2000-rel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában mért adat.

Vagyis a hosszú évek óta tartó dinamikus fogyasztásnövekedés sem tudja megállítani a boltok számának a csökkenését, ami nem meglepő, hiszen azt is tudjuk, hogy a hazai tulajdonban lévő üzletek egyre kevésbé bírják a fokozódó bérversenyt és munkaerőhiányt. Az utóbbi évek bérrobbanását (és minimálbéremelést) a multik viszonylag könnyen ki tudták gazdálkodni, azonban a hazai cégeknek ez egyre nehezebb.

Élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyesboltokból 38 500 volt összesen az idei év közepén, ami 750-nel kevesebb, mint egy évvel korábban.

A boltok számának a csökkenése leginkább a vidéki, alacsony népességű településeket érinti, ami azért is aggasztó, mert a vásárlási lehetőségek ezeken a településeken egyébként is sokkal korlátozottabbak, mint a nagyobb településeken, városokban.

A statisztikai hivatal korábbi értékelése szerint az elmúlt évek visszaesésben a nemzeti dohányboltok létrehozása, az online pénztárgéprendszer kialakítása, valamint a 2015 márciusában bevezetett, közel egy évig érvényben lévő, vasárnapi nyitvatartás tilalma játszhatott szerepet. Ehhez jött hozzá a bérrobbanás, illetve az, hogy a versenyképesebb, nagyobb üzletek elszívják a munkaerőt, miközben az internetes kereskedelem előretörése is egyre fokozódó versenyt jelent.

(Címlapkép: Getty Images)

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.