Tinédzserként dollármilliomos, 10 évvel később milliárdos lett egy ír testvérpár

John és Patrick Collisonról akkor lehetett először hallani, amikor – kicsit több mint tíz évvel ezelőtt – az ír testvérpár 5 millió dollárért eladta első vállalkozását. Noha forintban számolva már ezzel is milliárdossá váltak, egyáltalán nem dőltek hátra, és ennek köszönhetően ma már dollárban is elmondhatják ugyanezt magukról.

A jelenleg 29 éves John és két évvel idősebb fivére egy ideje a Stripe Inc. nevű online fizetési szolgáltatót építgeti, meglehetősen sikeresen. Múlt héten jelentette be a San Franciscó-i székhelyű vállalat, hogy 250 millió dollár tőkét vont be, és ezzel a cégérték – amelyet a startupoknál az alapján számolnak, hogy mekkora tulajdonrész jár a befektetésért cserébe – elérte a 35 milliárd dollárt. Ezzel a Bloomberg számítása szerint a két alapító vagyona egyenként 4,2 milliárd dollár, amivel bekerült a világ 500 leggazdagabb embere közé. Egyben ők Írország leggazdagabb vállalkozói.

A technológiai ipar vállalatalapítói közül nagyjából ugyanekkora a becsült vagyona Travis Kalanicknek (Uber), Brian Cheskynek (Airbnb), Evan Spiegelnek (Snap) és Daniel Eknek (Spotify).

Ami pedig a céget illeti, az amerikai startupok közül idén csak két másiknak volt 35 milliárd felett a cégértéke, ráadásul azóta mindkettő esetében súlyosan megkérdőjeleződött, hogy valójában mennyit ér. A Juul Labs Inc.-nél az e-cigaretták által okozott halálesetek, illetve az ezt követő szigorítások, tilalmak teljesen tönkretehetik az üzleti modellt. A WeWork közösségi irodákat üzemeltető We Co. esetében pedig a tőzsdei bevezetést megelőzően nyilvánosságra hozott információk okoztak kisebb pánikot a potenciális befektetők körében.

Pénz Vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.