Tiborczék aprópénzért vették meg, most közpénzmilliárdokból újítják fel a bodajki kastélyt

Tiborcz István korábbi üzlettársának cége, a WHB Építő Zrt. több mint hárommilliárd forintért újíthatja fel a bodajki Hochburg–Lamberg-kastély vadászati kiállítótermét, tudta meg a 24.hu.

Ahogy arról korábban a hvg360 is beszámolt, a Hochburg–Lamberg-kastélyhoz 2016 elején jutott hozzá a BDPST Zrt., méghozzá egy felszámolási eljárás részeként, 29 millió forintért. A vállalat a kormányfő vejének érdekeltsége, később Tiborcz István a nyilvánosság előtt is felvállalta a céget.

A BDPST 2016 végén megvált a kastély közvetlen birtokosától, a BDJK-Real Estate Kft.-től; a vevő Tiborcz állandó üzleti partnerének, Paár Attilának a cége, a WHB vagyonkezelő volt. Egy éve aztán a WHB is továbbadta a bodajki rezidenciát, az új tulajdonos a miniszterelnök vejével szintén jó kapcsolatot ápoló Khaut András lett, aki a Excidit tulajdonában lévő Fertődi Építő Zrt. egyik részvényese.

A BDJK Real Estate Kft. idén szeptember 4-én hirdetett közbeszerzési pályázatot, a feladat vadászati kiállítótér létrehozása és a kastély környezetének rehabilitációja volt. A kiírásból látható, hogy hatalmas megbízásról van szó, a jelentkezésre azonban alig egy hónapot adtak. A megbízásra egyetlen ajánlat érkezett, amelyet a WHB adott be.

Tehát a 3 milliárd 89 millió forintos megbízást egy olyan cég vitte el, amelynek székhelye ugyanott van, mint a kiíró tulajdonosának fióktelepe. A projekt dokumentációjából látszik, hogy a BDJK a Magyar Turisztikai Ügynökséghez a Kisfaludy Program keretében pályázott. Az MTÜ-re pedig komoly hatással van Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, Tiborcz István felesége.

Mivel közbeszerzést írtak ki, a kastély felújítása részben vagy egészben közpénzből történik. A Közbeszerzési Hatóság honlapján az október 29-én aláírt szerződést hatályosként tüntetik fel.

A 24.hu szerette volna megtudni a BDJK Real Estate Kft.-től, hogy milyen konstrukcióban, mikor és mennyi közpénzhez jutottak, de levelükre a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

A portál emlékeztetett, a szerződés szerint a vadászati tér kialakítására, az épület felújítására és a környező területek rehabilitációjára Paár Attiláék 14 hónapot kaptak, ami azt jelenti, hogy a kastély 2020 végére vagy 2021 elejére készülhet el, abban az évben, amikor Magyarország vadászati világkiállítást rendez, amelynek költségvetése meghaladhatja az 50 milliárd forintot.

Hozzászólások lezárva.