Terjed és közkedvelt az érintésmentes vásárlás

Európában az összes fizetési tranzakció 78 százaléka már érintésmentes – jelentette be a Mastercard. A cég új európai kutatása olyan fogyasztói szokásokra és véleményekre világít rá, amelyek alapján feltételezhető, hogy a mostani változások hosszútávon is velünk maradhatnak.

Európa-szerte a megkérdezettek 89 százaléka számára könnyű volt átállni az érintésmentes fizetés használatára, emellett a koronavírus járvány alatt az emberek közel fele (42%) kevesebb készpénzt is használt. 73% gondolja úgy, a járvány után is érintésmentesen fog majd fizetni, 64% számára pedig mindenképpen ez a preferált fizetési mód bolti vásárlás esetén.

Az érintésmentes fizetések közül a
mobiltárcás tranzakciók száma az első negyedévben a duplájára nőtt (4-ről 14
százalékra), de továbbra is a bankkártyák állnak az első helyen (86%). A
megkérdezettek 28 százaléka használja mobiltelefonját fizetésre, 4% pedig arra
alkalmas egyéb okoseszközével, például órájával fizet érintésmentesen.
Összességében a megkérdezettek 17 százaléka már egyáltalán nem használ
készpénzt, 40% pedig arra alkalmas kártyára váltott annak érdekében, hogy
érintésmentesen vásárolhasson.

Szembetűnő, hogy a felhasználók milyen jelentős arányban váltottak erre a fizetési módra az elmúlt időszakban és a biztonságunkért is sokat tettünk azzal, hogy az érintésmentes fizetési megoldásokat alkalmaztuk.

Az érintésmentes technológiát használók elsősorban a tisztaságot (81%) és a könnyű használatot (85%) emelték ki, amikor arról kérdezték őket, miért ezt a fizetési módot választják mindennapi vásárlásaik során. A legtöbb érintésmentes fizetés az élelmiszerboltokban történik (87%), megelőzve az egyéb kiskereskedelmi üzleteket (48%) és gyógyszertárakat (54%).

Egyenlőre megállapítható, hogy ritkábbban fordulnak elő visszaélések az érintésmentes fizetésekkel kapcsolatosan, mint a hagyományos Chip&PIN technológia esetében.

Hozzászólások lezárva.