Tárgyalni sem lesz hajlandó a skót függetlenségről a brit kormány

Garantálja, hogy ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a december 12-i, előrehozott parlamenti választást, London nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a skót kormány ismét referendumot írjon ki Skócia függetlenné válásáról – jelentette ki a brit miniszterelnök,aki a kelet-skóciai Inverkeithing kisvárosban mutatta be a kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját.

Boris Johnson szerint, ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra, a kérvényt tartalmazó levelet „minden tárgyalás nélkül vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy részünkről el is lesz intézve”.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azonban már jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson ugyanis országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és a skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az Európai Unióból.

Johnson a Konzervatív Párt keddi skóciai választási rendezvényén azonban kijelentette: a skótok öt évvel ezelőtt, amikor kétmillió skót mondott nemet a függetlenségre, már eldöntötték ezt a kérdést. „Nicola Sturgeon személyesen tett ígéretet arra, hogy ez a döntés egy nemzedéknyi időre szól, és én számon kérem rajta ezt az ígéretet” – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette azt is, hogy Skóciát „megbénítja” a Skót Nemzeti Párt vezette skót kormány, amely egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy a választók a 2014-es referendumon az Egyesült Királyság egyben tartására voksoltak. A miniszterelnök szerint London viszont arra nem hajlandó, hogy „az elmúlt háromszáz év legsikeresebb politikai unióját” – vagyis az Anglia, Wales, Skócia alkotta Nagy-Britanniát – szétrombolja.

Nicola Sturgeon a BBC televízió előző esti interjúműsorában kijelentette: ha az Egyesült Királyság a brit kormány akaratának megfelelően valóban kilép az Európai Unióból és „viszi magával” Skóciát is, akkor Skócia arra törekedne, hogy függetlensége elnyerése után önálló tagországként visszaléphessen az EU-ba. Hozzátette: EU-illetékesekkel tartott eddigi tárgyalásaiból azt a következtetést vonta le, hogy ez „viszonylag gyorsan” megtörténhet.

Hozzászólások lezárva.