Táppénz, csed, gyed, egyszeri segély méltányosságból

Sokan nem tudják, hogy ha a biztosított nem rendelkezik elég biztosítási idővel, akkor is van lehetősége arra, hogy méltányossági eljárás keretében egészségügyi ellátáshoz jusson, azon belül táppénzt, csecsemőgondozási díjat (csed), gyermekgondozási díjat (gyed) és egyszeri segélyt kaphasson.

Méltányossági táppénz

A méltányossági táppénznek két típusa van. Biztosított betegségére/keresőképtelenségére tekintettel járó méltányossági táppénz és a gyermek betegsége esetén méltányosságból megállapítható gyermekápolási táppénz.

A biztosított keresőképtelenségére tekintettel járó méltányossági táppénz – azaz a táppénz időtartamának meghosszabbítása – kizárólag az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 5. paragrafusa szerinti biztosítottnak engedélyezhető. A táppénzidőtartam meghosszabbítása iránti kérelem kizárólag a beutalásra jogosult orvos által kiadott igazolásban foglaltak figyelembevételével engedélyezhető.

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a táppénz folyósítása nem haladhatja meg az 1 évet, azaz a biztosított számára megállapított táppénz folyósításának időtartama a méltányosságból engedélyezhető táppénzfolyósítás időtartamával együtt sem haladhatja meg az 1 évet.

Nem engedélyezhető méltányosságból a táppénz, ha a biztosított jogszabály alapján egyéb ellátásra szerzett jogosultságot, illetve ellátásban részesül, kivéve, ha

– gyermekgondozási támogatás mellett munkavégzési kötelezettsége van, valamint,

– ha az ápolási díj mellett munkát végző biztosított a gyermeke betegségére tekintettel igényel táppénzt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a gyermek betegsége esetén méltányosságból igényelhető gyermekápolási táppénzre. a méltányossági csedre, gyedre vonatkozó szabályokat, valamint ismertetjük a kérelem benyújtásának menetét, a méltányosságból adható segély kritériumait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzászólások lezárva.