Szólj rájuk te is

Kijárási tilalom, lassan be kell zárni az összes iskolát, karantén, napi száznál több halott, napi ötezer igazolt (és néhányszor ennyi nem igazolt) beteg.

Nem mehetsz már az utcára se ki maszk nélkül, valószínűleg néhány nap múlva már sehogy nem mehetsz ki, lásd Ausztria, akkora a probléma.

Ennek ellenére bemész a boltba és mit látsz? Jóformán minden második-harmadik ember kézzel fogdossa össze a kirakott pékárukat, mert annyira csökkent értelmi képességgel bír és/vagy szociálisan alulfejlett és a társadalmi életre csak korlátozottan alkalmas. (Igyekeztem nagyon finoman fogalmazni, mert lettek volna ennél a lényeget sokkal jobban kifejező szavaim is, de azokat úriember nem írja le.)

Ott a csipesz kirakva, de ha a finommotorikai készségek hiánya miatt neki az túl komplikált eszköz, egy rohadt zacskót is húzhatna a redvás kezére, amivel fél perce még az orrát túrta és a száját vakarta a bolt előtt és ki tudja, mit fogdosott még össze.

Ha nem ilyen sötét Balkán lennénk, az ilyen embereket még egy normál időszakban is megszólná a többi ember teljesen jogosan, de egy száz éve nem látott járvány idején igazán nem kellene hagyni ezt.

Szólsz neki udvariasan, hogy ezt azért mégsem kellene és te leszel a sötét bunkó, mert mit képzelsz, hogy szólni mersz neki.

“De hát csak magamnak szedem!!!” Ki a fene a kérdezte, kinek viszed?

“Amit megfogok, azt ki is veszem!!!!” Azt lehet, te korlátolt, de a többi ötöt, amihez hozzáér a kezed, a kabátod vagy bármi más, azt a következő fogja elvinni.

“Akkor a zöccséget is csipesszel fogjam meg???????” Nem, te szerencsétlen, a “zöccséget” fogyasztás előtt megmosod és/vagy meghámozod, a kiflit viszont senki nem fogja megmosni vagy meghámozni fogyasztás előtt, amit te összeturháztál.

Amit szeretnék kérni mindenkitől, szóljatok már rá ti is ezekre a drága emberekre, akik ennyit nem képesek a maguk értelmi képességeinek korlátja miatt felfogni. Nem áltatlak, irgalmatlan bunkók lesznek veled, akármilyen udvariasan is szólsz, de ha minél többen rájuk szólnak, előbb-utóbb csak betartják az együttélés ilyen alapvető szabályait.

Sajnos ennyire bunkók vagyunk. Amíg nem büntették, minden második embernek kilógott az orra a maszkból. Elég volt belengetni egy hatezer forintos büntetést, az összes forradalmár egyből eldugta az orrát. De nézd meg mondjuk a családi parkolókat és a rokkant parkolókat egy áruház előtt.

A rokkant parkolóba senki nem mer beállni, mert csúnyán megbüntetik. Az ugyanolyan okból létrehozott családi parkolókat (a kisgyerekek nem látszanak a kitolató autók visszapillantójában és egyébként is bármikor kiszaladhatnak az autók elé) a sok bunkó gond nélkül elfoglalja. A fél parkoló üres, de a családi parkolók mindig tele vannak egyedül érkező emberek autóival, hiszen közel van a bejárathoz.

Itt derül ki, hogy milyen szinten van a társadalom. Ha a rokkant helyekre se lenne büntetés, legyél benne biztos, hogy egy se lenne szabad soha. Meg szoktam néha számolni, a budaörsi Tesco családi parkolóiban 20 autóból átlagban kettőben szokott lenni gyerekülés. Azt nem tudjuk, hogy a gyerekek ott vannak-e, de 18 autóban még gyerekülés sincs.

Amíg nem fogják büntetni a kirakott pékáruk kézzel való fogdosását, (Egyébként miért nem büntetik az embereket és a boltot is és miért nem kötelező használni a bejáratnál kirakott kézfertőtlenítőket????) addig csak abban bízhatunk, ha elegen szólnak rá a kézzel összefogdosókra, talán kicsit javulni fog a helyzet.

Arra kérlek, hogy tedd meg te is.

Share

<!–
–>

Hozzászólások lezárva.