Szolidan, de gyarapodnak azért az ország nagyjai, csak Orbánnak nem sikerül semmit félretenni

Cikkünk folyamatosan frissül

Február első napja a demokrácia ünnepe is lehetne Magyarországon, ekkor ismerjük meg ugyanis, milyen vagyonuk van az ország vezető politikusainak, a parlamenti képviselőknek, és olyan további közéleti szereplőknek, mint a nemzeti bank elnöke, a legfőbb ügyész és velük egy szinten lévők. Tegyük azonban hozzá: azt ismerjük meg, amit ők bevallanak magukról. Innen kezdve pedig a demokrácia ünnepe már nem is annyira az, sokkal inkább

a gyanakvás napja.

Az első kérdés ugyanis, ami a tapasztalatok alapján megfogalmazódik: ki és mekkorát hazudott. Hogy csak egyet mondjunk: ki hiszi el azt, hogy az ország miniszterelnökének egy árva fitying félretett pénze sincs?

A hvg.hu szakírója pár órával a 2021-es nyilatkozatok megismerése előtt megjegyezte

a vagyonnyilatkozat jelen formájában a választók arcul csapása.

Tartunk tőle, hogy valóban az. És aki ezt teszi, az szemrebbenés nélkül csinálja. Lássuk tehát, mi az, amivel idén megleptek minket.

Orbán Viktornak továbbra sincs egy forint megtakarítása sem 

©

Legutóbbi, 2020-as vagyonbevallásában Orbán Viktor már egyetlen forint megtakarítást sem tüntetett fel, ez idén sem változott. A feleségével közös hitele a tavalyi bevallása szerint 2 millió 199 ezer forintra csökkent. A friss vagyonbevallása szerint a hitelből már csak 882 ezer forintot kell visszafizetniük. 

A tavalyi bevallás szerint Orbán résztulajdonosa egy XII. kerületi ingatlannak, tulajdonosa a felcsúti házának, idén már csak Flóra nevű gyermeke él vele és feleségével közös háztartásban.

Rogán Antal meglepetése

„Rogán Barbara” – írta be a házas-/élettárs neve rubrikába a 2021-es (2020 végére vonatkozó) vagyonnyilatkozatában Rogán Antal kabinetminiszter. Az a vagyonnyilatkozatból nem derül ki, hogy pontosan kicsoda a titokzatos Barbara, de hát ki mondaná ezek után, hogy nincs meglepetés a vagyonnyilatkozatokban?

Friss vagyonnyilatkozata Rogánnak továbbra is jelentős méretű erdője, rétje és szántója van szülőfaluja, Szakonyfalu környékén. Egyéb ingatlan azonban nem került a nevére. Nagy értékű ingóságról sem számolt be, nincs semmiféle járműve, értékes műkincse.

Takarékbetétben van viszont 822 millió forintja, valamivel több, mint egy évvel , és ahogy már évek óta, még mindig tartozik 18,2 millió forinttal magánszemélynek.

Találmánya 2020-ban 157,8 millió forint bevételt fialt neki.

Szántóval lett gazdagabb Lázár, de eltűnt a számlájáról 48 millió forint

 Egy 16 hektáros földeáki szántóval lett gazdagabb Lázár János tavaly – derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából.

Ami újdonság még a tavalyi bevallásához képest, hogy az ideiből kiderül: a politikus tavaly lízingelt egy Land Rover Defender típusú terepjárót. 

A tavalyi bevallásában még az szerepelt, hogy magánszemélynek 20 millió forinttal tartozik. Ez idén további 20 millióval nőtt, így most már 40 millió forintos tartozása van magánszemély felé, valamint tízmillió forint helyett tizenkét millió forint készpénze.

Újdonság még, hogy a Grosswiese Zrt-ben a tulajdoni hányada 8-ról 22 százalékra nőtt, agrártámogatást pedig nem kapott. 

Szijjártó Péter csomót költött, szülei viszont nagyon türelmesek

Szijjártó Péter külügyminiszter rendesen kiköltekezett 2020-ban. (Még a végén kiderül, hogy a yachtozásért fizetett, és nem is keveset.) Tavaly ugyanis még csaknem hatmilliós hitelintézeti számlakövetelése volt, mostanra azonban ez már csak alig több mint 222 ezer forint. Az mindenesetre biztos, hogy a pénz nem a szüleitől kapott kölcsön törlesztésére ment, mert nekik még mindig 30 millió forinttal tartozik.

A pénzügyminiszter tőzsdézik

Varga Mihály vagyonnyilatkozatában új elem a 12,5 millió forintnyi részvény – a tárcavezető a megelőző évben csak kötvényről és álampapírról számolt be. E befektetései még megvannak, kötvénye ugyanúgy 726 ezer forint értékben, állampapírja valamivel nagyobb, 14,3 millió forint értékben.

A pénzügyminiszter ingatlant bérelt 2020-ban, Gyenesdiáson egy 204 négyzetméteres családi házat 42 négyzetméteres garázzsal. Vargának a bérlemény mellett továbbra is a résztulajdonában van két 2. kerületi ház, illetve kizárólagos tulajdonában egy zártkerti ingatlan Karcagon.

A pénzügyminiszter a fentieken kívül nem vallott be egyéb ingatlant, ingóságot, pénzt.

Gulyás Gergely egyre csak törlesz

©

Amilyen sokat szerepel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, annyira nincs semmilye: két XI. kerületi társasházi lakás tulajdonosa évek óta (az egyik haszonélvezettel terhelt), fizeti a 2008-ban felvett, 120 ezer svájci frankos hitelnek a felét, melynek állását nem közli, csak azt, hogy törleszti. 

Az egyetlen változás az előző vagyonnyilatkozatához képest, hogy egy magánszemélynek törlesztett 5 millió forintot, így már csak 2 millióval tartozik.

Mire számítunk mi, ha Matolcsynak csak ez jött össze?

A jegybankelnök egy fikarcnyival sem lett vagyonosabb ember, a 150 négyzetméteres balatonakarattyai háza továbbra is megvan, azon kívül azonban nincs értékes ingatlanja, ingósága, de még bevallásköteles pénze se.

Bevételei valamelyest nőttek, bruttó 800 ezer forint cafetériáról számolt be, míg 2019-ben még csak 571 ezer forintot kapott. Témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásáért és vizsgáztatásért a korábbi havi rendszeres 750 ezer forintnál valamivel több ütötte a markát az (egyébként a jegybank által alapított) Budapest Institute of Banking Kft-től: augusztusban bruttó 779 ezer forint, szeptembertől decemberig pedig bruttó 765 ezer forint.

Novák Katalin szeptember óta elvert 4 milliót

Novák Katalin idén nem követte el azt a hibát, amit tavaly: az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét havi bruttó 305 ezer forintban jelölte meg.

Ingatlanból továbbra is három 11. kerületi fővárosi lakást, három szegedi lakást, egy balatonlellei üdülőt és egy szegedi garázst sorol fel.

Bankban 26 milliót tart, ami 6 millióval több, mint tavaly ilyenkor, de négymillióval kevesebb, mint tavaly szeptember végén, amikor családokért felelős tárca nélküli miniszteri kinevezésekor soron kívül is kellett nyilatkoznia vagyonáról.

©

Amíg nemesfém van, minden rendben van Bajkaiéknál

A rendszerint Orbánék ügyvédjeként emlegetett Bajkai István képviselő a nemesfémek nagy kollektora: 42 millió helyett már 65 millió forintnyi bizalmat helyezett az értékálló, fényes tömbökbe. Az ügyvédi irodájából befolyó jövedelmében viszont vagy tévesen jelezte az összeget, vagy valóban a bruttó majdnem 78 milliós összeg mostanra évi 148 ezer forintra apadt. Mindenesetre augusztus óta a Marek József Alapítványtól havi bruttó egymilliós bevétele van, a kormányzati médiamonstrum KESMA-tól pedig 751 ezer 880 forint jár neki minden hónapban. 

Semjén Zsoltnak megy a megtakarítás

A miniszterelnök-helyettes számláján kétmillióval több van, mint előző vagyonnyilatkozatában, most 7 millió forinttal számolhat. Más szerződés alapján fennálló követelése pedig a duplájára nőtt másfélről 3 millióra. Miniszteri fizetése is emelkedett, mégpedig 340 ezer forinttal 1 millió 979 ezer 400 forintra havonta. 

Kövérnek nem volt jó éve

A házelnöktől elköltözött a lánya, idén már nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, mint vele egy háztartásban élőt. Vagyoni helyzetében is történtek változások.

Noha ugyanúgy felerészben tulajdonosa egy 1991-ben vásárolt 654 nm-en fekvő 143 nm-es családi háznak Szigetszentmiklóson, és autót sem cserélt, de pénzügyei nem állnak túl rózsásan. Bankszámláján 3 millió forintja volt 2020-ban, ami félmillióval kevesebb mint előző évben. Eltűnt az előző nyilakozatában még 5,2 millió forint értékűként szereplő eletbiztosítása is. A jövedelméhez sem írt semmit.

Ugyanúgy 10 millióval tartozik, mint tavaly vagy azelőtt. Juttatásai között felsorolja a 9,1 millió értékű szolgálati Skodát, a vele járó üzemanyagkártyával, a 245 ezer forintos laptopját, valamint szolgálati telefonját, ami egy Nokia 6310-es.

Gyurcsány sem lehet túl lelkes

Elég rossz éve volt Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek. Vagyonkezelő holdingja, az Altus Portfólió Kft. mindössze 55 millió forint osztalékot fizetett – 2019-ben ennél sokkal többet, 238 milliót.

Ráadásul a jelek szerint a volt miniszterelnöknek beragadt valami ingatlanügylete, ugyanis a vagyonnyilatkozatában ugyanúgy feltüntetett 225 millió forint követelést „lakásvásárlás, foglaló és előleg” címszóval, mint egy évvel korábban.

Gyurcsány vagyoni helyzetében alig történt változás. Továbbra is kizárólagos tulajdonosa egy 50 négyzetméteres pápai lakásnak és résztulajdonosa egy 267 négyzetméteres kötcsei családi háznak (feleségével, Dobrev Klárával). Nagy értékű ingósággal nem rendelkezik.

Van 823 millió forintnyi értékpapírja – ez valamivel több, mint egy évvel korábban. 862 ezer forintja van a bankszámláján, plusz 1,6 milllió forintnyi devizája – ez pedig valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban. A 12 millió forintos, magánszemélynek adott kölcsönt a jelek szerint visszakapta. Van 58 millió forint banki hitele és 214 millió forint értékpapír fedezetű hitele. Előbbi kicsivel nagyobb összeg az egy évvel korábbinál, utóbbi viszont jelentősen, 64 millió forinttal.

 Seszták Miklósnak tavaly az ügyvédi iroda jött be igazán

Seszták Miklós bankszámlája tavaly óta 10 millió forinttal hízott – 479 millióra. Emellé kicsivel kevesebb mint 3 millió forintnak megfelelő devizát tudott 2020-ban félretenni, 8 millió 950 ezerről 11 millió 780 ezer forintnak megfelelő összegre hízlalva az állományt. Kormánybiztosi 997 ezres fizetése nem változott, viszont az ügyvédi irodájából származó éves jövedelem majdnem 12 millióval megugrott, a tavalyi 70 millió 588 ezerről 82 millió 353 ezer forintra. Továbbá egy pénzintézettől 8,5 milllió forintnyi kamattevékenységből származó jövedelmet is magáénak tudhat. A képviselő azért nem csak gyarapodott. Sára lányuk elköltözött otthonról, így az ő vagyonnyilatkozatát már le sem adta.

Boldog még azért rendesen élt a képviselők lehetőségeivel

Boldog István, a vesztegetés elfogadásával vádolt fideszes képviselő jelentősen törlesztette bankhitelét, az 1 millió 300 ezer forintos tartozásból már mindössze 70 ezer maradt. A kétpói birtokait nem gyarapította újabb ingatlanokkal, jelentősebb készpénz állományról nem nyilatkozott, ellenben a képviselők munkájához juttatott eszközök raktárát rendesen igénybevette. Három iphone-t, több laptopot, nyomtatót, külső merevlemezt, tévét, hangrögzítőt, mikrofont, fényképezőgépet, irodai bútorokat, de még hűtőszekrényt is innen igényelt, összesen több mint 3 millió forint értékben.

.Nagy Istvánnál kaptár lett a Merci

Az agrárminiszter vett egy csaknem 1,2 hektáros agyaggödröt, amivel az ingatlanjai száma 13-ra nőtt, illetve egy Mercedes Benz Atego 1328-at, ami ki van vonva a forgalomból. Megjegyzésként a kocsihoz annyit írt, hogy “méhesházas felépítményűvé” alakították. A miniszter ugyanis méheket tart, amelyre tavaly 288 ezer forint támogatást kapott. 

A miniszternek lett egy cége is, a Rónafői Agrár Kft, melyben 100 százalékos tulajdonos. A megtakarításai is nőttek: a bankban 4 millióval többet, összesen 6 milliót tart, ahogy több százezerrel nőtt az életbiztosításának értéke (most 8,5 milió) és a nyugdíjpénztári megtakarítása is (2,8 millió). A hathavi képviselői juttatást meghaladó összeghez 2 milliót írt, őstermelőként 326 ezer forintot kapott 2020-ban. 

Csak szépen, lassan, mint Paks II.

A tárcanélküli miniszterként és képviselőként havi bruttó 6 millió forintot kereső Süli János 1,8 millió forinttal (17,4 millióra) növelte a nyugdíjelőtakarékossági számlán lévő összeget, ahogy a megtakarításai is nőttek 7 millió forinttal. Értékpapírállománya (15,7 millió) és banki megtakarítása (a rá eső rész 2,5 millió) nem változott, ahogy a 3 milliós közös tartozás rá eső részét sem törlesztette.

Hozzászólások lezárva.