Szlávik János megvédte az orosz vakcinát, Hollandiában zavargások törtek ki a lezárások miatt

Ne fanyalogjunk, mert az oltóanyag keletről érkezik – vélte a főorvos. A török kormány a kínai vakcinával kezdi a tömeges oltást, Hollandiában pedig 200 embert állítottak elő zavargások miatt.

Szlávik János reggel a Kossuth Rádió műsorában védelmébe vette az orosz vakcinát. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hangsúlyozta, hogy az orosz oltás ugyanúgy működik, mint az Astrazeneca oltóanyaga: ártalmatlan adenovírusokat fecskendeznek be, hogy az alany szervezete megtanulja felismerni a koronavírust.

„Amiatt pedig nem szabad fanyalogni, hogy az egyik oltóanyag keletről származik”

– mondta Szlávik az Infostart szerint. Ráadásul az orosz oltást elég mínusz 20 fokon tárolni a Pfizer vakcinájának mínusz 70 fokos tárolásával szemben.

Müller Cecília tiszti főorvos reggel megerősítette: 30, 60 és 90 nap múlva kétmillió dózis érkezik Moszkvából. Mint ismert, az uniós tagállamok közül először hazánk vett az orosz oltóanyagból. A kezdeti ellenkezés ellenére egyre több egészségügyi szakember nevezi biztonságosnak a Sputnyik V-vakcinát, Angela Merkel német kancellár is azt mondta, hogy amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyja, ők is használhatják az oroszok oltását.

Közben megkezdte a török kormány a tömeges oltást a kínai vakcinával – írja a Portfolió. Ankara 60 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített víruson alapuló oltóanyagából. A török kabinet a Pfizer oltóanyagából is rendelt, de abból sokkal kevesebb érkezik, mint amilyen dömpinget a kínai gyártó biztosítani tud.

A hollandok türelme pedig elfogyott: Amszterdamban és Eindhovenben is zavargások törtek ki a korlátozások miatt.

A holland csatornák szerint a főleg fiatalokból álló tömeg üzleteket fosztott ki és gyújtogatott, felgyújtották többek közt egy kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját.

Az apropó az volt, hogy a holland kormány a múlt héten vezette be a 9-től 5-ig tartó kijárási tilalmat. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen, több mint 200 embert tiltakozót őrizetbe.

Forrás: CDC // Unsplash

Hozzászólások lezárva.