Színészlegendák buzdítottak takarékoskodásra retró OTP-s reklámfilmekben

Tényleg csak egy tollvonás volna a pénzteremtés? Milyen volt a bankárélet a Monarchiában? Kik voltak az IKKA-ügynökök, és hogy működött a nemzetközi csomagküldés a szocializmusban?

Ezekről és számos más gazdaság- és társadalomtörténeti érdekességről olvashatunk könnyen érthető, szórakoztató cikkeket az OTPédia oldalon, amely komoly kollekciót vonultat fel a kuriózumnak számító, OTP-s retró reklámfilmekből is.

Az oldal mögött az OTP Bank áll, a hitelintézet Pénzügytörténeti Gyűjteménye az egyik legátfogóbb lenyomatát adja a magyar pénzügyi intézményrendszer az elmúlt több mint másfél évszázadban befutott látványos fejlődéstörténetének.

A mintegy 30 ezer darabból – perselyekből, főkönyvekből, pénztárgépekből, széfekből – álló OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény csaknem 2000 magyar alapítású pénzintézet – bank, takarékpénztár vagy éppen önsegélyező egylet – iratait őrzi.

A Gyűjtemény járványmentes időkben személyesen is megtekinthető a Vigyázó Ferenc utcai kiállítótérben, de az otpedia.hu oldalon jelenleg is kutathatunk ritkaságok után a pénz és a bankok történetéről.

A cikkek és a kisfilmek egészen az alapoktól segítenek átgondolni, hogyan alakult a mindennapi élethez elengedhetetlen csereeszköz, a pénz és a gazdaság hatékony működését szolgáló bankok története a cserekereskedelemtől a digitális banki egyenlegekig. Emellett a szocializmus évtizedeinek számos sajátos termékét, szolgáltatását ismerhetjük meg a dollárbolttól a reklámplakátokon át az iskolai takarékbélyeg-gyűjtésig.

Az oldalon a Gyűjtemény kincseit alapul véve, a mai embert érdeklő sztorikat találunk, de fellelhetők itt például 1950-es és 1960-as évekbeli animációs kisfilmek, és színészlegendákkal – mint Kabos László, Márkus László vagy Alfonzó – készített, takarékoskodásra buzdító reklámok is. A kor hangulatát jól felidéző kisfilmekben általában kedvesen humoros vagy éppen meghökkentő témák jöttek elő, de igazi minimalista alkotás is található közöttük.

Az oldalt böngészve szórakozva lehet közelebb kerülni a mindennapi élet elengedhetetlen eszközéhez, a pénzhez, és mindenhez, ami ezzel kapcsolatos.

Fizetett hirdetés OTPédia reklám Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.