Szigorú szabályokat vezet be az MNB április 1-től

Trend FM, 2021. január 29., 14:49

Ajánlást adott ki a Magyar Nemzeti Bank a lakóingatlan-fejlesztési finanszírozásoknál az egységes kockázatkezelési elvek megvalósításához.

Az új szabályokat április elsejétől az újonnan nyújtott lakóingatlan fejlesztési projekthitelekre és a vevőoldali finanszírozásokra kell majd alkalmazni. A jegybank felügyeleti szóvivője elmondta, hogy a cél, hogy erősödjön az ingatlanhoz hitelt felvevő lakossági ügyfelek biztonsága. Ennek érdekében az ajánlás számos szigorú előírást tartalmaz, amikhez a finanszírozó bankoknak.

Binder István elmondta, hogy a múltban több olyan probléma is megesett, hogy a kivitelező cég pénzügyi gondba került, vagy a működésében más jelentős probléma merült fel és ezzel az előre befizető ügyfeleket is megkárosították. A vétlen lakossági ügyfelek sokszor csak pereskedés útján juthattak a pénzükhöz, illetve az is megeshetett, hogy hiába fizettek előre egy ingatlanért, végül nem tudtak beköltözni. Az ilyen jellegű veszélyeket igyekszik a megfelelő biztosítékszabályokkal megakadályozni a z MNB.

A részletekről Binder Istvánt, Péller András kérdezte. Az interjú itt meghallgatható:

Hozzászólások lezárva.