Szennyezettebb a levegő a fővárosi Covid-kórházaknál

A Greenpeace úgynevezett diffúziós csöveket helyezett ki Budapesten 2020. november 30. és december 23. között. A környezetvédő szervezet közlése szerint tíz, koronavírusos betegeket is ápoló kórháznál, négy forgalmas közlekedési csomóponton és két hivatalos mérőállomásnál mérte a levegő NO₂-szennyezettségét. Ez a szennyezőanyag közvetlenül a kibocsátáskor mérhető, és jellemzően a közlekedésből származik, elsősorban a dízeljárművekből. A kutatások alapján az NO₂-szennyezettség kiszolgáltatottabbá teszi az emberi szervezetet a légúti kórokozók iránt.

Bár az adatok szerint nem volt kritikus a szennyezettség ebben az időszakban,

tíz kórháznál a szennyezettség átlagosan 33 százalékkal volt magasabb a fővárosi mérőállomásokon mért értékeknél.

Az összes közlekedési csomópontnál, valamint a Honvédkórháznál az NO₂-szennyezettség kritikus volt, meghaladta az éves határértéket. Nyolc kórház esetében a levegőminőség problémás volt. A forgalmas fővárosi közlekedési csomópontokban az éves határértéket jelentősen meghaladó szennyezettséget mért a zöld szervezet, a Puskás Ferenc Stadion metróállomásnál pedig az éves határértéknek közel dupláját.

A Greenpeace által mért adatok különösen kedvezőtlenek annak tükrében, hogy tudományos jelentések sora mutatja: a levegőszennyezés nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását. Egy 2020-as kutatásból kiderül, hogy hosszabb ideig kell lélegeztetőgépen tartani azokat a pácienseket, akik a kórházi tartózkodást megelőzően szennyezett levegőnek (magas PM- és NO₂-értéknek) voltak kitéve. A légszennyező anyagok károsítják, gyulladásba hozzák a légutakat, és csökkentik az immunválaszt. A légszennyezésnek való kitettség csökkenti továbbá az emberi szervezet vírusokkal szembeni ellenálló képességét.

A Greenpeace azt írja, Magyarországon a légszennyezettségi értékek súlyosbodtak az elmúlt évben. Az EEA (Európai Környezetvédelmi Ügynökség) 2020. novemberi jelentése szerint hazánkban a PM2,5-szennyezettség miatt 13 100 ember hal meg idő előtt, míg az NO₂-szennyezettség évi 850 életet követel. Ehhez képest 2019-ben PM2,5-szennyezettség miatt 12 100-an, NO₂-szennyezettség miatt 770-en haltak meg. A lakosságarányos életvesztést nézve Magyarország Bulgária és Lengyelország után a harmadik legszennyezettebb levegőjű tagállam volt az unióban 2020-ban, de hazánk levegője csak minimálisan jobb, mint a második helyen álló Lengyelországé.

A rossz légszennyezettségi adatok miatt a Greenpeace a járványügyi intézkedések részeként ingyenessé tett parkolás visszavonását és a szennyező járművek használatának korlátozását szorgalmazza.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.