Szégyentelen árharcos: kipróbáltuk a 3,4 millió forinton nyitó teljesen új Dacia Sanderót – hvg.hu

2,9 millió forint. Ennyibe kerül a 2012-ben debütált és éppen kifutó Dacia Logan második generációjának 75 lóerős alapmodellje, és ezzel cikkünk írásakor ez a legolcsóbb itthon kapható új személyautó. Az ugyancsak 2012-ben kijött csapott hátú testvérmodell, a Sandero sem sokkal drágább a maga 3,2 millió forintos árával.

Most mindkét modell teljesen megújult, és 3,4 millió forintos indulóárával az új Sandero továbbra is a magyar piac egyik legolcsóbb új autója. A Magyarországra néhány héttel később érkező új Logan egyetlen 4,65 millió forintos-, cserébe viszont jól felszerelt és erős/takarékos motorral rendelkező változatban kapható, tehát már nem a legszűkebb pénztárcájú vásárlókra van méretezve.

Kipróbáltuk, hogy mit tud a gyakorlatban az új Sandero, melynek egy alaposan felextrázott, erősebb motorral szerelt példánya érkezett meg hozzánk. (Érdemes benézni a kattintható galériába, mely rengeteg részletfotót tartalmaz.)

Korrekt design

©

Szemrevaló

Eljutottunk arra a szintre, hogy az új Sandero láttán már senkiben sem ébred szekunder szégyenérzet. Sőt, a külső meglehetősen vállalhatóra sikeredett, olyannyira, hogy ha a márkajelzést letakarjuk, akkor akár egy Volkswagen Polo is könnyen belelátható a formatervbe.

A közelmúltban kijött Renault Cliohoz hasonlóan a vállalatcsoport CMF-B platformjára épülő újdonság elejét a szélesre húzott hűtőrács és a halszálka menetfényes LED-es fényszórók határozzák meg. A formaterv talán oldalról a legunalmasabb, a kerékjárati ívek picit hangsúlyosabbak lettek, hátul pedig az Y betétes lámpákon, illetve az ablak alatti kis spoilerszerű kidudorodáson pihen meg leginkább a tekintetünk. Apróság ugyan, de fontos, hogy az ötödik ajtó nyitógombját végre elrejtették.

2,6 méteres tengelytáv

©

Az elődhöz képest 9 centiméterrel nőtt a szélesség és ezzel párhuzamosan a nyomtáv is nagyobb lett. A hosszúság 3 centiméterrel gyarapodott és minimálisan csökkent a magasság, ami összességében enyhén sportosabb megjelenést kölcsönöz a 4,08 méter hosszú kocsinak.

A 13,3 centiméteres hasmagasság változatlan maradt. A divatterepjárós külsejű Sandero Stepway 4,1 centiméteres emelést kapott, ezenkívül pedig az egyedi lökhárítók, az orron lévő Stepway felirat, illetve a fényezetlen műanyag elemek mellett sem mehetünk el szó nélkül.

A szabadidőautó kivitelen különleges hosszanti tetőlécek találhatók, melyek moduláris kivitelük révén bármikor egyszerűen kereszttartóvá variálhatók át. Az utastérben a narancssárga betétek és varrások, valamint a kéttónusú ülések jelentik az eltérést az alapmodellhez képest.

A metálfény felára 130 ezer forint

©

Milyen belül?

Az utastér fekete és szürke műanyagjai kivétel nélkül kopogósan kemények, de az összképen sokat javít a műszerfal és az ajtók puha tapintású, egyedi textúrájú szövetbetétje. A kormány mögött fehér háttérvilágítású analóg műszerek és egy monokróm kijelző található. Alapáron a Dacia applikációját futtató telefonunk helyettesíti a középső kijelzőt, a jobban felszerelt példányokban pedig 8 colos színes érintőképernyő, illetve egy hasznos kis telefontartó kar található.

Hasznos és ma már elvárható extra az Android Auto és Apple CarPlay, melyek akár vezeték nélkül is használhatók. A Comfort felszereltségi szintű tesztautóhoz divatos megjelenésű kulcskártya tartozik, a motor gombnyomásra indul, és bár mind a négy ablakemelő elektromos, csak a vezetőjé automatikus működésű. Újdonság az elektronikus rögzítőfék és ez az első olyan Dacia, mely elektromos mozgatású napfénytetővel rendelhető.

Sötét hangulat, kemény műanyagok

©

Visszafogott oldaltartású ülések

©

Említést érdemel továbbá az elektromos szervókormány, a vészfékasszisztens, a holttérfigyelő, a tolatókamerával kiegészített parkolósegéd, az első parkolóradar, az automata ablaktörlő, illetve a visszagurulás-gátló. A klímavezérlés hagyományos kivitelű, a szemrevaló és minőségi kezelőszervek a Dusterből már ismerősek lehetnek. A klímapanel alatt egy USB-portot és egy szivargyújtó csatlakozót találunk, utóbbiból a hátul ülőknek is jutott egy példány.

A tetemes szélességnövekedés ellenére belül mindössze 0,8 centiméterrel nőtt a válltér, ellenben a hátsó lábtér annak ellenére 4,2 centiméterrel gyarapodott, hogy a tengelytáv kevesebb, mint 2 centiméterrel lett nagyobb. Újak az ülések, a vékonyított fejtámlák jól mutatnak és a korábbiaknál kevesebbet takarnak ki a látómezőből.

Az ülések magassága nagyobb tartományban állítható, és az első utasülés mellett kis táskatartó fülre lehetünk figyelmesek. A helykínálat nemcsak elöl, hátul is teljesen rendben van, bár a kemény hangvételű ülőlapok lehetnének picit hosszabbak. A kisebb-nagyobb tárolók térfogata 2,5 literrel 21 literre nőtt.

Korrekt helykínálat

©

Ide nem jutott USB

©

Az alacsonyabb peremű csomagtartó 328 literes, ami mindössze 8 literes előrelépést jelent. Akinek ez kevés, az válassza inkább a 18 literes növekedést követően 528 literes puttonyú Logant. A padlószint alatt 50 ezer forint ellenében normál pótkerék található, a kerékcseréhez szükséges eszközök viszont nem túl elegáns módon a csomagtérben figyelnek, illetve az osztottan dönthető hátsó üléstámlák alsó részén egy méltatlan fémrész rondít bele az amúgy korrekt összképbe.

A kellemes fogású, multifunkciós és bőrhatású kormány magasságában és mélységében is állítható. A szervó az átlagnál erősebb, a kormány minimális erőszükséglettel tekerhető, az útról kevés visszajelzéssel szolgál. A kerekek 15-16 colosak lehetnek, a futómű az átlagnál puhább hangolású, ami a hazai utak ismeretében örvendetes tény. A fék átlagosnak mondható, és bár hátul dobfék található, az 1 tonnánál alig nehezebb Sandero viszonylag rövid úton lefékezhető.

©

Az LPG verzióban pótkerék helyett itt tartály található

©

Mi hajtja?

A TCe 90 kivitelű tesztautó 1 literes 3 hengeres turbós benzinmotorjának 92 lóereje és 160 Nm-es nyomatéka tökéletesen elegendő a szürke hétköznapok szintjén dinamikusnak mondható közlekedéshez. A 0-100 11,7 másodperc alatt tudható le, a végsebesség 178 km/h.

A motor semmilyen burkolatot nem kapott, mégse mondható zavaróan hangosnak, a hatfokozatú kéziváltóban sem találtunk kivetnivalót. Felár ellenében CVT automata váltó is kérhető, ami kényelmesebbé, de lomhábba teszi az autót. Itt jegyzendő meg, hogy a Stepway kivitel is 0,3 másodperccel lassabb 0-ról 100-ra és a végsebessége is kevesebb 6 km/h-val.

A fogyasztásról egyelőre nem nyilatkoznánk, mert még csak viszonylag rövid utakon vezettük a Sanderót, de a szerény tömegű és alapáron start/stop rendszeres kisautó vélhetően lassan apasztja 50 literes tankjának tartalmát.

Mindent a szemnek

©

Kis túlzással élve ez akár egy Audi is lehetne

©

A szövetbetét feldobja egy picit a komor műszerfalat

©

A kizárólag ötfokozatú kéziváltóval társított SCe 65 verzió szívómotorja mindössze 67 lóerőt, illetve 95 Nm-t tud, így nem csoda, hogy állóhelyzetből 100-ra 16,7 másodperc alatt lehet felgyorsulni vele. Dízel és tisztán elektromos változat nincs és nem is lesz, a hibrid jövőre érkezik, a 100 lóerős LPG változat viszont azonnal elérhető. Ez a 40+50 literes tartályokkal szerelt, változatlan csomagterű gázos verzió 1300 kilométeres hatótávval büszkélkedhet, illetve azzal, hogy jelenleg ez a legfürgébb Sandero kivitel.

Érdekesség, hogy az elődjénél 4 centiméterrel hosszabb Logan csak és kizárólag LPG hajtással rendelhető. Ez a lépcsőshátú modell távirányítóról nyitható csomagtérfedelet, illetve egyedi csomagtér-rendező rendszert kapott.

Kár, hogy a hangerőállítás érintőpaneles

©

Elegáns kulcskártya

©

Volvo-szerű fejtámlák

©

Árak

+ : pofás külső, tágas utastér, modern motorok, továbbfejlesztett technika, kis tömeg, praktikus részletmegoldások.

: a kemény műanyagok mindenhol, nagyon fapados és gyenge az alapmodell, nincs dízel, a hibridre várni kell.

A cikk elején már tisztáztuk, hogy az új Sandero 3,4 millió forinton nyit, ezért az összegért persze sem kívül, sem belül nem olyan képet fest, mint a mellékelt fotókon látható tesztautó.

A fényezetlen lökhárítóval, tükörrel és kilinccsel rendelkező, acélfelnikkel szerelt SCe 65 Access kivitelben nemhogy automata, de még manuális klíma sincs, és rádió helyett is csak annak előkészítését kapjuk. A fapados alapmodellből továbbá a távirányítós központi zár és a kormány állíthatósága is hiányzik.

A tesztelt TCe 90 Comfort kivitel alapára 4,4 millió forint, a tesztautó ára pedig extrákkal együtt 5 millió forint. Viszonyítási alapként az új Renault Clio fapados 65 lovas alapmodellje 4,4 millió forinton startol, a 90 lóerős kivitel pedig minimum 5,2 millió forintba kerül.

A 90-100 lóerős motorokkal szerelt Sandero Stepway 4,35-5,2 millió forintos alapárral bír, a kizárólag LPG változatban kínált Logan pedig 4,65 millió forintba kerül. Összehasonlításképp, a 90 lóerős Duster divatterepjáró hazai indulóára 3,65 millió forint.

Clio alternatíva

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.